18 Október, Piatok
 16 °C
TOP

Objavili stredoveké nástenné maľby v Sáse

V rímskokatolíckom Kostole sv. Kataríny Alexandrijskej v Sáse, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, došlo pri obnove interiéru sakristie k nepredpokladanému nálezu stredovekých nástenných malieb. Maľby na klenbe a východnej stene sakristie boli objavené počas prác na oprave omietok a novom nátere klenby a stien.

„Pri prácach na oprave omietkovej vrstvy a realizácii nového náteru na klenbe a stenách sakristie došlo k uvoľneniu častí narušených a nestabilných starších omietkových vrstiev. Pri miestnom zisťovaní boli maľby identifikované na dvoch miestach priestoru – na východnej stene bola identifikovaná časť výjavu Ukrižovaného Krista, vo vrchole klenby zasa tvár Krista a vpravo na klenbe symbol evanjelistu sv. Mareka. Ďalej boli vnímateľné dva konsekračné kríže,“ priblížila Andrea Gregová, historička umenia, Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Banská Bystrica. Na základe nepredpokladaného nálezu KPÚ Banská Bystrica rozhodol o realizácii reštaurátorského výskumu a následnom spracovaní návrhu na reštaurovanie.

Prebehli reštaurátorské práce

Až na základe realizovania prvej záchrannej etapy reštaurátorských prác Rudolfom Borošom v roku 2023 bolo možné identifikovať rozsah, ikonografiu a kvalitu zachovaných nástenných malieb na klenbe, východnej a častiach severnej a západnej steny sakristie. „Na čelnej východnej stene sakristie bol identifikovaný pôvodný lomený oblúk gotického okenného otvoru, ktorý bol sekundárne upravený do súčasnej pravouhlej podoby. Pod okenným otvorom bol nájdený odtlačok pôvodného murovaného oltára a vpravo západne od oltára sa zachoval otvor v stene, pravdepodobne sanktuárium. V horizontálnom páse medzi oltárom a okenným otvorom boli nájdené tri portréty – v strede Ježiš Kristus a po bokoch dve neznáme svätice. Na ľavej severnej strane okenného otvoru bola nájdená postava svätice s korunou a vedľa nej stavba. Na pravej západnej strane bol odkrytý výjav Ukrižovania Krista s postavou sv. Jána Evanjelistu na pravej strane v ruke s atribútom – knihou. Vo vrchole klenby je Maiestas Domini – polpostava Krista v mandorle v životnej veľkosti. Po jeho pravej severnej strane klenby sú symboly evanjelistov s nápisovými páskami Matúša – človek s krídlami, respektíve anjel a Mareka – lev s krídlami. Na protiľahlej strane južnej sú symboly Jána – orol a Lukáša – býk s krídlami. V pásoch na stenách sa pod symbolmi evanjelistov zachovali fragmenty malieb svätíc,“ objasnila Andrea Gregová a dodala, že maľba zatiaľ nebola vyhodnotená z umelecko-historického hľadiska, no napriek tomu sú už dnes jednoznačné jej pamiatkové hodnoty či už historická, tak aj technická, výtvarná a umelecko-remeselná. „Na základe konzultácii s reštaurátorom Rudolfom Borošom je maľba pravou freskou s veľmi kvalitným technologickým vyhotovením,“ uzavrela.

Rímskokatolícky Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej bol postavený na návrší nad obcou Sása koncom prvej polovice 13. stor.

foto: Celkový pohľad na nález v sakristii. autor foto Andrea Gregová

Odoslať komentár