Vyskúšajte vrstvený GYROS šalát
Aj keď na prvý pohľad vyzerá len ako veľká kopa kapusty, ukrýva v sebe omnoho viac. Vrstvený gyros šalát. Gyros má svoje skutočné korene v Turecku v 19. storočí. Až o storočie neskôr sa dostal do Grécka, no paradoxne práve tam sa vyšvihol medzi najpopulárnejšie jedlá v krajine. Nečudo. Aj na Slovensku sa nájde len málo ľudí, ktorí vedia odolať. Pripravili sme si pre vás recept na svieži gyros šalát, ktorý vás svojou chuťou naozaj prekvapí.
INGREDIENCIE:
- 3 kusy kuracích pŕs
- 2 lyžice gyros korenia
- Olivový olej
- Cesnak
- majonéza
- 1 kyslá smotana
- Biele mleté korenie
- 1 cibuľa
- 1 konzerva kukurice
- Kyslé uhorky
- Kečup
- 1 ks čínska kapusta
POSTUP:
- Kuracie prsia si nakrájame na malé kocky, posypeme gyros korením a pridáme olej. Necháme chvíľočku odstáť, aby mäso poriadne nasiaklo, a potom ho prudko opražíme.
- Kyslé uhorky a cibuľu si nakrájame na drobné kocky. Kukuricu scedíme. Kyslú smotanu zmiešame s majonézou a dochutíme cesnakom a štipkou bieleho mletého korenia.
- Čínsku kapustu si nakrájame na rezančeky.
- Pripravíme si misku alebo tácku, na ktorú budeme šalát vrstviť.
- Na dno si dáme najprv mäso aj s výpekom. Na to uložíme vrstvu cibule, potom polovicu majonézovo-smotanovej omáčky. Na to ďalej vrstvíme nakrájané uhorky, kečup, kukuricu a zalejeme druhou polovicou omáčky. Zakončíme to nakrájanou čínskou kapustou tak, aby bol celý šalát zakrytý.
- Na záver šalát odložíme na pár hodín do chladničky. Podávať by sa mal vychladený s kúskom bagety, či iného pečiva.