Arónia – kráľovná antioxidantov
Naši predkovia s obľubou používali plody tohto kríka, nazývaného aj jarabina čierna, alebo trpká bobuľa. Už z názvu je jasné, že ide o plody tmavej farby, ktoré svojim tvarom, ale čiastočne aj svojimi vlastnosťami pripomínajú čučoriedku.
Plody arónie zaujali aj známeho ruského botanika, šľachtiteľa a ovocinára Ivana Mičurina, ktorý sa v roku 1910 začal zaoberať jej pestovaním a šľachtením. Dnes je arónia s obľubou vysádzaná ako ozdobný ker, ktorý na jeseň sfarbí svoje listy do krásnych červených a oranžových odtieňov.
Účinky na zdravie
„Arónii právom patrí označenie kráľovná antioxidantov, pretože má vysokú schopnosť viazať voľné radikály kyslíka, ktoré pri nadmernej koncentrácii predstavujú riziko poškodenia štruktúry buniek a DNA“, hovorí Mgr.Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava a objasňuje, že schopnosť potravín viazať voľné radikály sa určuje stanovením hodnoty ORAC (oxygen radical absorbance capacity). Spomedzi ovocia má práve arónia jednu z najvyšších hodnôt ORAC a spolu s ňou napríklad aj šípky, čučoriedky, brusnice a černice. Hodnota zaznamenaná pri arónii sa zaraďuje medzi najvyššie u ovocia. „Konzumáciou arónie dodáme nášmu telu vitamíny – C, A, E, P a vitamíny skupiny B, minerálne látky – vápnik, fosfor, železo, draslík, horčík, jód a bór,“ vymenúva odborníčka. Táto zdravá rastlinka obsahuje vlákninu a len minimum kalórií, pričom 100 g zrelého ovocia obsahuje iba 47 kalórií, až 16,9 gramov vlákniny a 1,4 gramov bielkovín. Ukrýva v sebe tiež prírodný sorbitol, preto je vhodná aj pre diabetikov. Pomôcť môže na dobré trávenie, na posilnenie imunity, pri zápale močových ciest, zlepší krvný obeh a posilní cievy, zabráni zanášaniu ciev, pomôže udržiavať optimálnu hladinu krvného tlaku, doplní železo pri anémii, zmierni migrény, zlepší pamäť, dodá pružnosť našej pokožke, spomalí starnutie, napomôže aj pri chudnutí.
POZOR! Ideálne množstvo skonzumovanej arónie sa pohybuje okolo 1 polievkovej lyžice týchto bobúľ denne. Pri väčšom množstve skonzumovaného ovocia by sme si mohli spôsobiť nepríjemnosti v podobe tráviacich problémov.
Informácie poskytol Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
zdroj foto GoranH pixabay