Pravý boršč od Ukrajinky z Ľvova
Tento týždeň za nás v redakčnej kuchyni vzala varešku do rúk Julia z Ľvova, aby Vám pripravila pravý ukrajinský boršč. V ich krajine platí, čo región, to iný recept. V niektorých častiach ho pripravujú s jahňacím mäsom, v iných krajoch s husacinou či viedenskou klobásou. Tento recept, priamo z Ľvova, nie je komplikovaný a určite si ho zamilujete.
INGREDIENCIE:
Suroviny na 3 litrový hrniec:
- 500 g bravčového mäsa (alebo iného druhu mäsa, príp. kombinácia viacerých druhov)
- 1 veľká cvikla (nastrúhaná)
- 1 stredne veľká mrkva (nastrúhaná alebo najemno nakrájaná)
- 1 cibuľa ( nakrájaná)
- 1 veľký zemiak ( nakrájaný)
- ¼ malej-strednej kapusty (natenko nastrúhaná)
- pár strúčikov cesnaku (prelisovaného alebo sušeného)
- 1 konzerva pečenej fazule
- 2 polievkové lyžice paradajkovej omáčky
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- soľ, čierne korenie, čerstvé alebo sušené bylinky pre chuť
- kyslá smotana
POSTUP:
- Mäso nakrájame a uvaríme v osolenej vode,kým nie je takmer hotové. Pridáme nastrúhanú cviklu a mrkvu. Privedieme do varu, občas premiešame.
- Po 5-10 min varenia pridáme kocky zemiakov, cibuľu a nastrúhanú kapustu. Varíme, kým nie je zelenina hotová.
- Pridáme cesnak, fazuľu, premiešame a privedieme do varu. Pridáme paradajkovú omáčku, korenie a bylinky na dochutenie a varíme ďalej.
- Dáme dole zo sporáka, prikryjeme hrniec a necháme trochu vychladnúť. Servírujeme s kyslou smotanou a chlebom.