28 November, Štvrtok
 6 °C
TOP

Sladké rožteky plné fantázie

Vôňa pečených rožtekov mnohých vráti v spomienkach do detstva. Možno aj preto, že naše staré mamy do nich často pridávali tajné ingrediencie, o ktorých mnohokrát nik ani netuší. Pripravili sme si pre Vás recept, pri ktorom môžete popustiť uzdu svojej fantázii vďaka plnke, ktorú do nich vkladáte. Použiť môžete orechy, mak, lekvár, či tvaroh. Už pri prvom zahryznutí sa presvedčíte o tom, že aj z obyčajného cesta sa dá upiecť skutočná delikatesa.

INGREDIENCIE:

  • 0,5 dkg hladkej múky špeciál
  • 1 stužený tuk cera
  • 1/4 l mlieka
  • 1 kvasnice
  • 1 lyžica cukru
  • 3 žĺtka
  • soľ

PLNKA:

  • orechová – nastrúhané orechy zmiešame s práškovým cukrom a zabaríme s mliekom
  • maková – mak zmiešame s práškovým cukrom a zabaríme s mliekom
  • tvarohová – tvaroh s práškovým cukrom a hrozienka (brusnice)
  • lekvár – podľa výberu

POSTUP:

  1. Pripravíme si kvások tak, že mlieko prihrejeme, pridáme lyžicu cukru a kvasnice. Všetko prikryjeme a necháme v teple.
  2. Nastrúhame si stužený tuk Cera. Pridáme múku, žĺtka, kvások a vypracujeme cesto. Necháme len chvíľku kysnúť a urobíme šesť bochníkov.
  3. Bochníky vyvaľkáme a rozdelíme na 8 dielov. Plníme rôznou plnkou – podľa chuti.
  4. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Prajeme Vám dobrú chuť 🙂 

Odoslať komentár