Ako bez ťažkostí vyklopiť bábovku z formy?
Upiecť bábovku nie je až také zložité a zvládne to asi každá gazdinka. Komplikácie však môžu nastať, keď sa snažíme tento chutný múčnik vyklopiť z formy. Prinášame zopár tipov, vďaka ktorým sa to podarí.
Aby sa nám bábovku podarilo vyklopiť z formy bez poškodenia, musíme dbať na jej správne vymazanie a vysypanie múkou.
-Ak používate kovovú formu, vezmite si mašľovačku z husieho peria, prípadne silikónu a formu vymažte mierne rozpusteným tukom alebo olejom.
-Následne formu dôkladne vysypte polohrubou alebo hrubou múkou tak, aby aby bola vrstva súvislá a pokrývala všetky časti formy – celú jej plochu.
-Rúru počas pečenia bábovky prvých 20 minút neotvárajte.
-Po upečení nechajte bábovku aspoň 10 minút odpočívať.
-Potom priložte na formu plytký tanier a s citom prevráťte.
-Ak sa bábovka nevyklopila, vyperte v studenej vode utierku, formu ňou prikryte a tak nechajte ešte ďalších 5 až 10 minút. Potom formou mierne potraste a bábovka by mala bez problémov vykĺznuť von.
Ak ste dodržali všetky naše odporúčania a napriek tomu sa nepodarilo bábovku vyklopiť, prípadne praskla, môže chyba spočívať v nesprávne zvolenom recepte. Na internete ich kolujú desiatky a nie všetky naozaj „fungujú“.
Náš tip:
Recept, ktorý vám ponúkame, je síce jednoduchý, no používali ho už naše mamy a nás ešte nikdy nesklamal.
Budete potrebovať: 4 vajcia, 250g polohrubej múky, 200g práškového cukru, 100ml oleja, 100ml horúcej vody, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 1 polievkovú lyžicu kakaa
Postup:
Do mixéra vložte žĺtky s práškovým cukrom a vyšľahajte do peny. Následne pramienkom prilievajte olej a potom horúcu vodu. Po častiach vsypte preosiatu múku, do ktorej ste si zamiešali prášok do pečiva a vanilkový cukor.
V druhej nádobe vymiešajte sneh z bielkov. Ten následne zľahka primiešajte k ostatným ingredienciám.
Dve tretiny cesta vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Do zvyšného cesta vmiešajte kakao a následne zmes vylejte do formy.
Bábovku pečte v rúre vyhriatej na 175 stupňov Celzia 40 až 45 minút.