26 December, Štvrtok
 -2 °C
TOP

Upečte si voňavý chlieb trikrát inak

Chýba vám doma chlebík a nemáte práve chuť naháňať sa v týchto dňoch po obchodoch? Tak sa inšpirujte našimi receptami a upečte si doma celozrnný, klasický biely či netradičný veľmi rýchly a jednoduchý jogurtový chlieb. Okrem základných surovín budete potrebovať len štipku odhodlania a trošku trpezlivosti. Odmenou vám bude voňavá dobrota.

Celozrnný chlieb

Suroviny:

3 hrnčeky vlažnej vody, 1 PL sušeného droždia, 1 PL cukru, 1 PL rastlinného oleja, 1 PL octu, 3 hrnčeky špaldovej hladkej múky, 3 hrnčeky celozrnnej múky, 1 KL soli, 2 PL sezamových alebo ľanových semiačok

Postup:

Vo veľkej mise pripravíme kvások tak, že zmiešame vlažnú vodu s droždím a cukrom. Odložíme ho na 15 minút na teplé miesto, kým droždie nezačne vytvárať bublinky.

Potom pridáme ocot a olej a postupne po troške obe preosiate múky, pričom cesto vždy po pridaní časti múky dobre premiešame. Dochutíme ho soľou a opäť premiešame. Cesto by malo byť riedke a lepivé.

Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Rúru vyhrejeme na 185°C.

Cesto pomocou stierky presunieme do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem. Na povrchu môžeme nožom urobiť zárezy a posypať semiačkami. Pečieme približne 50 minút.

Chlebík z jogurtu

Suroviny:

450g hladkej špaldovej múky alebo hladkej bielej múky, 1ČL soli, 1ČL cukru – môže byť aj trstinový, 1ČL sódy bikarbóny, 500 ml hustého bieleho jogurtu, rôzne semienka – hodia sa ľanové, slnečnicové ale pridať môžete aj lyžicu či dve ovsených vločiek

Postup:

Do misky vložíme preosiatu múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu, pridáme semienka podľa chuti. Všetko spolu premiešame.

Potom pridáme biely neochutený jogurt a opäť všetko spolu jemne premiešame polievkovou lyžicou. V žiadnom prípade cesto nemiesime.

Po pár minútach nám vznikne hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré ešte v miske len jemne vytvarujeme do tvaru guľatého bochníka. Bochník pomúčenými rukami prenesiem do ohňovzdornej sklenej misky vystlanej papierom na pečenie. Vrch cesta jemne rukou uhladíme a môžeme posypať trochou múky.

Ohňovzdornú misu vložíme do rúry, nastavíme teplotu na 190 stupňov Celzia a pečieme 50 minút. Upečený chlebík necháme na mriežke vychladnúť.

Náš tip:

Ak do cesta pridáte o lyžičku (čajovú) či dve cukru viac a semiačka nahradíte napríklad sušeným ovocím, vznikne vám bochník chuťou podobný vianočke. Skvelý je aj bez sušeného ovocia, podávaný s obľúbeným džemom.

Klasický biely kysnutý chlieb

Suroviny: – rozpis na dva bochníky

1 kg hladkej múky, 300 ml vlažnej vody, 1PL cukru, 1 kocka čerstvého droždia (42 g) alebo dva sáčky sušeného droždia, 2PL soli, 1ČL celej rasce, 1dcl oleja

Postup:

Vo veľkej mise pripravíme kvások tak, že zmiešame vlažnú vodu, cukor a droždie. Odložíme ho na 15 minút na teplé miesto.

Potom vložíme do misy preosiatu múku, soľ, rascu, olej a kvások. Vymiesime cesto, ktoré sa musí odlepovať od misky. Vypracované cesto preložíme na dosku, rozdelíme ho na dve časti a necháme ho kysnúť asi 40 minút, najlepšie na teplom mieste.

Pripravíme si formy – my sme použili dve formy na biskupský chlebík. Obe formy celé poriadne vymažeme olejom.

Cesto opäť premiesime, potom vložíme do pripravených foriem a necháme ešte podkysnúť.

Pripravíme si plech, vyložíme ho papierom na pečenie. Každý bochník vyklopíme z formy najskôr na ruku a následne preklopíme na plech tak, aby to čo bolo vo forme na vrchu, bolo na vrchu aj na plechu.

Oba bochníky potrieme studenou vodou a nožom do nich urobíme zárezy.

Chlieb pečieme v rúre vyhriatej na 180 – 190 stupňov Celzia približne 35 minút. Upečený chlieb necháme na mriežke vychladnúť.

Odoslať komentár