Vyberte si z troch tradičných vianočných polievok
To aké jedlá servírujeme na štedrovečerný stôl častokrát závisí od toho, z ktorej časti Slovenska pochádzame. Každý región má svoje špecifiká a dokonca i každá rodina má svoje obľúbené vianočné menu. Kapustnica na rôzne spôsoby, ale aj šošovicová, hubová či rybacia polievka nemôžu chýbať. Prinášame tri recepty.
Vianočná kapustnica
Suroviny:
400 g bravčového mäsa (môže byť pliecko), 150 g údeného mäsa, 2 klobásy, 1 cibuľu, 400 g kyslej kapusty, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, sušené huby (hrsť), 4 sušené slivky, olej, šľahačkovú smotanu, chlieb
Postup:
Na oleji speníme cibuľu, pridáme papriku a na kocky pokrájané mäso. Popražíme, podlejeme vodou a dusíme. Po 30 minútach pridáme kyslú kapustu, sušené huby, sušené slivky, celé klobásy a na kocky nakrájané údené mäso. Soľ a korenie pridáme podľa chuti. Po uvarení kapustnice z nej vyberieme klobásy. Nakrájame ich na kolieska a vrátime do hotovej kapustnice, ktorú ešte môžeme zjemniť šľahačkovou smotanou. Kapustnicu podávame s chlebom.
Náš tip:
Niektoré gazdinky uvaria údené mäso zvlášť, len v hrnci s vodou a keď je hotové, pokrájajú prípadne natrhajú ho na kúsky a vložia do už uvarenej kapustnice.
Vianočná krémová hubová polievka
Suroviny:
Dve hrste sušených húb, 200 ml smotany na varenie, 1 cibuľu, 3 zemiaky, soľ, olej, sušený tymián, ocot (nemusí byť), chlieb
Postup:
Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme ich aspoň hodinku odstáť. Potom v hrnci rozhorúčime olej, pridáme najemno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a huby. Všetko spolu krátko opražíme a zalejeme vodou, v ktorej sme namáčali huby a dolejeme ešte vodou do požadovaného objemu. Privedieme k varu a varíme asi 20 minút. Vmiešame smotanu a varíme, kým polievka trochu zhustne. Potom časť húb odoberiem a zvyšok polievky rozmixujeme. Dochutíme soľou a podľa chuti aj octom. Hubovú polievku podávame s chlebom, ozdobenú odloženými hubami, lyžičkou smotany a bylinkami.
Vianočná šošovicová polievka
Suroviny:
250 g suchej šošovice, 2 hrste sušených húb, 4 sušené slivky, 4 až 5 zemiakov, 2 lístky bobkového listu, soľ, 250 ml smotany na varenie, 1 PL hladkej múky, pochúťkovú smotanu, ocot podľa chuti (nemusí byť), chlieb
Postup:
Sušené huby namočíme približne na hodinu do horúcej vody tak, aby boli zaliate. Šošovicu v miske prepláchneme vodou, vložíme do hrnca a zalejeme ju približne dvojnásobným množstvom vody. Pridáme namočené huby, soľ, 2 bobkové listy a všetko dáme spolu variť. Keď je šošovica takmer mäkká, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky a sušené slivky. Keď je všetko uvarené domäkka, vyberieme z polievky bobkový list. Zo smotany na varenie a hladkej múky si pripravíme zátrepku a vmiešame ju do polievky. Miešame, kým polievka nezačne zľahka vrieť. Na záver polievku podľa potreby dochutíme octom. Šošovicovú polievku podávame s chlebom, ozdobenú kopčekom pochúťkovej smotany.