Chrenový sirup na boľavé hrdlo
Chren uvoľní hlien z dýchacích ciest a vylieči boľavé hrdlo. Je považovaný za prírodné antibiotikum. Pre svoje antibakteriálne a antivirózne účinky sa oddávna využíva aj v ľudovom liečiteľstve. Pripravte si z neho liečivý sirup.
Chren je trvácna bylina, z ktorej využívame koreň aj čerstvé listy. Obľubuje vlhké prostredie a nájdeme ho rásť voľne v prírode, pri priekopách ciest, ale darí sa mu aj v záhradách. Pre liečivé účinky využívame čerstvý koreň, ktorý zberáme na jeseň v mesiacoch september, október a november a tiež na jar od marca do mája.
Liečivé účinky chrenu
Chren je výborným zdrojom vitamínu C, pôsobí antibakteriálne a antivirózne, uvoľňuje hlieny z dýchacích ciest, podporuje trávenie, má močopudné účinky, zlepšuje imunitu i metabolizmus. Počas zimného obdobia pôsobí ako prevencia infekčných ochorení a preto ho nezabudnite zaradiť do svojho jedálnička. Pridávať ho môžete nastrúhaný do omáčok či ako prílohu k mäsu. Ak ho zmiešate s bielym jogurtom, získate zdravý dressing do šalátov či dip k slanému pečivu, grilovanému i pečenému mäsu či zelenine. Chrenový sirup na suchý kašeľ i boľavé hrdlo
Budete potrebovať:
250g chrenu, pohár prevarenej vody, 200g medu a jeden
citrón
Takto sa to podarí:
Koreň chrenu očistite a nastrúhajte. Následne ho zalejte pohárom prevarenej – nie horúcej vody. Nechajte dve hodiny odstáť a potom preceďte cez sitko. Pridajte med a šťavu z citróna. Skladujte v tme a chlade a pri kašli či bolesti hrdla môžete užívať trikrát denne jednu lyžičku.
Sirup sa neodporúča podávať deťom a osobám trpiacim na vredy žalúdka či dvanástnika.