Tradičný slovenský demikát
Demikát mnohí poznajú z detských riekaniek a rozprávok. Kedysi bol charakteristickým jedlom horských oblastí Slovenska s rozvinutým chovom oviec. Varil sa jednoducho všade tam, kde bola k dispozícii bryndza. Ak si ho pripravíte podľa nášho receptu, už oblíznutie lyžičky vás v mysli doslova prenesie na salaš.
INGREDIENCIE:
- 2 cibule
- 40g masti
- 500 g zemiakov
- rasca
- bobkový list
- 1 lyžica mletej papriky
- 1000 mi vývaru
- 3 guľôčky nového korenia
- 3 strúčky cesnaku
- 250 g bryndze
- 200 g šľahačky
- 100 g kyslej smotany
- soľ
POSTUP:
Príprava 60 min, 4 porcie.
1.Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, V hrnci rozohrejeme masť a
cibuĺu orestujeme. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Menšiu časť
zemiakov odložíme bokom a ostatné zemiaky spolu s rascou a bobkovým
listom prisypeme k cibuli. Chvíľu všetko restujeme, potom pridáme
červenú papriku a ešte chvíľu dopekáme. Potom zmes podlejeme vývarom,
aby paprika nezhorkla.
2. Zvyšné korenie a cesnak zaviažeme do gázy a pridáme do základu
polievky-lepšie sa nám pred mixovaním polievky vytiahne. Všetko
povaríme, kým nie sú zemiaky mäkké.
3. Korenie a cesnak z polievky vytiahneme a tyčovým mixérom základ
rozmixujeme. Bryndzu rozmiešame v šľahačke a kyslej smotane a prilejeme
všetko do polievky. Ochutíme ju soĺou, ale len zľahka-bryndza je
prirodzene slaná Chvíľku polievku povafríme.
4. Na panvici rozohrejeme masť a zvyšné zemiaky pomaly restujeme do
mäkka. Osmažené zemiaky vložíme do polievky. Hotovú polievku podávame s
krutónmi, môžeme ju posypať tiež čerstvou pažítkou