Moruša čierna a jej účinky na zdravie
Doprajme si osvieženie konzumáciou plodov moruší, ľudovo nazývaných stromové maliny. Na našom území nachádzame dva základné druhy – morušu bielu a morušu čiernu. A hoci sú oba druhy pre naše zdravie prínosom, zameriame sa na morušu čiernu, ktorá je vzácnejšia, no tiež náročnejšia na pestovanie.
Moruša čierna (Morus nigra L.) je dlhoveký strom dorastajúci až do výšky 8 metrov. Jej plody dozrievajú postupne od júla až do septembra. Kým sú plody červené vyznačujú sa vysokou kyslosťou, ale v úplnej zrelosti sú sladké, s veľkým množstvom krvavo červenej šťavy. Naši predkovia zvykli morušu sadiť popri cestách a do viníc, kde slúžila ako osvieženie pre pocestných a vinohradníkov.
Účinky na zdravie
Z moruší môžeme pre naše zdravie využiť plody, ale aj listy. „V plodoch moruší sa nachádzajú vitamíny – C, E, vitamíny skupiny B, betakarotén, aj dobre stráviteľná vláknina. Ukrývajú v sebe tiež viacero minerálnych látok – železo, horčík, vápnik, fosfor, no najvýznamnejší obsah tvorí draslík“, vymenúva pozitíva moruše Mgr. Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Už 100g týchto chutných plodov nám zabezpečí 200mg draslíka. Práve draslík je dôležitý pre naše srdce – „jeho nedostatok sa môže prejaviť únavou, srdcovými arytmiami a zvýšeným krvným tlakom“, dodáva odborníčka. Ďalšou účinnou látkou je antioxidant – resveratol, ktorý pomáha udržať pružnosť ciev a prítomný karotenoid zea-xantín zasa znižuje oxidačný stres očných buniek a tým bráni degradácii sietnice. Šťava z plodov má antibakteriálne účinky, využíva sa napríklad pri zápale hrdla, podporí imunitný systém, má mierne laxatívny účinok, preto môže pomôcť aj pri zápche a plynatosti.
Využitie
Z morušových listov si môžeme pripraviť lahodný čaj, ktorý má protizápalové účinky, pomáha pri kašli, podporuje trávenie, priaznivo pôsobí na metabolizmus glukózy, upokojuje náš nervový systém a zmierňuje stavy úzkosti.
Plody moruše môžeme využiť na výrobu džemu, lekváru, sirupu, tinktúry, alebo z nich pripraviť chutné koláče.
Informácie poskytol Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
zdroj foto begonvilliev pixabay