Menej soli pre naše zdravie
Zvykne sa hovoriť „soľ nad zlato“. Pravdou však je, že soľ dokáže byť dobrý „sluha“ ale aj zlý „pán“. Ak to s jej konzumáciou preháňame, koledujeme si o zdravotné problémy. A tak aj v tomto prípade platí staré – známe „menej je niekedy viac“.
Ak dodržíme odporúčané množstvo, tak soľ nášmu telu prospieva. Väčšina ľudí však podľa správ od odborníkov konzumuje priveľa soli – v priemere ide o 9 až 12 gramov denne, čo je v prípade dospelých približne dvojnásobok odporúčaného maximálneho denného príjmu. Nadmerný príjem soli však predstavuje viaceré zdravotné riziká, okrem iného zvyšuje krvný tlak, zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a nadmerne zaťažuje naše obličky.
Zlepšite svoje zdravie
Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že ak by sa celosvetová spotreba soli znížila na odporúčanú úroveň, mohlo by sa tým predísť až 2,5 miliónom úmrtí ročne.„Zníženie príjmu soli je pritom jedným z najefektívnejších krokov, ktorými sa dajú zlepšiť zdravotné vyhliadky jednotlivcov a aj celej populácie,“ píšu odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti.
„Obsah soli dokážete postupne a účinne znižovať pomocou niekoľkých relatívne jednoduchých krokov,“ radia verejní zdravotníci. Prinášame ich odporúčania:
-uprednostňujte varenie čerstvých surovín s nízkym obsahom soli
-skontrolujte obsah soli na etiketách potravín a polotovarov, ktoré zvyknete kupovať
-na ochutenie jedál uprednostnite bylinky, koreniny, ocot, citrónovú šťavu, paradajky, cibuľu či cesnak
-namiesto sterilizovanej zeleniny v slanom náleve použite čerstvú alebo mrazenú – ak sa aj tak rozhodnete použiť sterilizovanú zeleninu, aspoň ju pred použitím opláchnite od zvyškového nálevu
Náš tip:
Skúste si spočítať, koľko soli denne zjete bez toho, aby ste siahli po soľničke – skrytá forma soli tvorí podľa zistení odborníkov obvykle 75 až 85% denného príjmu.
foto ilustračné autor foto mkupiec7 pixabay