16 September, Štvrtok
 27 °C
TOP

Máte chuť na niečo extra pikantné?

Jedni ich milujú a pridávajú si ich do rôznych jedál, iní sa im radšej oblúkom vyhýbajú. Reč je o čili papričkách, ktoré sú obľúbeným korením predovšetkým v exotických krajinách. Pravdou však je, že aj u nás majú veľa „fanúšikov“.

Čili papričky (Capsicum annuum) sú plody papriky rastlín Capsicum. Rastú ako plody hlavne exotických druhov krovitých paprík, ktoré rastú v krajinách ako India, Čína, Japonsko, Vietnam, Afrika, Južná a Stredná Amerika. Kultivary pestované v Severnej Amerike a v Európe sa považujú za kmene Capsicum annuum a majú biele, žlté, červené alebo fialové až čierne plody. Pred piatimi rokmi sa na svete vyprodukovalo takmer 35 miliónov ton čili papričiek, z tohto množstva sa približne polovica vyprodukovala v Číne.

Zloženie čili papričiek

Hlavnou zložkou v čili papričke je kapsaicín, vďaka ktorému má jedinečnú štipľavú chuť. V rozumnom množstve sa považuje za zdravú koreniacu zložku v kuchyni. Okrem kapsaicínu a príbuzných látok – kapsaicinoidov, obsahujú čili papričky aj vitamíny A, B, C, E a K, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ale aj bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, vodu,, luteín, betakarotén, z minerálnych látok obsahujú železo, fosfor, zinok, draslík, sodík, vápnik, horčík, meď, selén a tiež mangán,

Účinky na zdravie

Čili vyvoláva zmeny v črevnej sliznici, niekoľko výskumov a tiež skúseností z rôznych krajín a kultúr preukázali, že vďaka pravidelnej konzumácii čili papričiek ľudia ľahšie odolávali zamoreniu pokrmov či prostredia baktériami, najmä tými, ktoré vyvolávajú hnačky. Jednou z najväčších výhod kapsaicínu je jeho pôsobenie v črevách. Dokonca môžu byť v rozumnom množstve prínosom aj pri liečbe žalúdočných vredov. Vďaka antioxidantom môžu upokojiť aj iné tráviaceťažkosti, ako sú plynatosť, hnačka a kŕče. Stimulujú žalúdočné šťavy a pôsobia proti kyslosti v tráviacom trakte.

Čili papričky môžu zabíjať potravinové patogény, baktérie ako H. pylori a liečiť množstvo zápalových ochorení čriev. Čili papričky môžu urýchliť váš metabolizmus a aj spaľovanie tukov. Konzumácia papričiek spolu s inými praktikami zdravého životného štýlu môže zlepšiť chudnutie. Podľa niektorých výskumov je kapsaicín nápomocný aj pri liečbe bolesti hlavy a migrény. V jednej z mnohých štúdii podávali 18 pacientompráve s bolesťou hlavy intranazálny kapsaicín, čoho výsledkom bolo, že 13 pacientom sa uľavilo od bolesti úplne. Väčšine ostatných pacientov sa uľavilo mierne a iba jednému pacientovi sa neuľavilo vôbec. Čili papričky sa môžu sa použiť aj na zmiernenie bolesti kĺbov. V podstate môžete použiť čili papričku na pokožku, aby ste znížili prítomnosť chemickej látky P. Chemická látka P je zlúčenina zodpovedná za prenos správ bolesti do mozgu. Kapsaicín môže pozitívne pôsobiť aj pri liečbe pásového oparu či HIV neuropatie. A v neposlednom rade môžu čili papričky vďaka obsahu vitamínom A a C pomôcť aj pri chrípke či prechladnutí. Vitamín C v čili papričkách nielen posilňuje imunitný systém, ale vytvára a udržuje tiež kolagén, ktorý je kľúčovým proteínom nachádzajúcim sa v zdravých vlasoch a pokožke. Konkrétne, kajenské korenie je vynikajúcou prírodnou ingredienciou, ktorú môžete pridať do kozmetických procedúr. Kajenské korenie sa môže zmiešať do masky na tvár so zápalom kože. Môže tiež liečiť vrásky, jazvy po akné a tmavé škvrny. Kajenské korenie v zmesi s olivovým olejom môže tiež vytvoriť skvelú masku na vlasy, ktorá im dodá lesk. Čili papričky majú vysoký obsah draslíka, čím môžu podporiť kardiovaskulárny systém. Draslík pomáha uvoľniť krvné cievy, čo značne uľahčuje prietok krvi v tele. Okrem udržiavania zdravia srdca čili papričky pomáhajú aj pri tvorbe nových krvných buniek, keďže sú bohaté na meď a železo.

Aké čili poznáme?

Existuje množstvo rôznych odrôd čili papričiek, a takisto aj množstvo novým hybridom. A neustále pribúdajú aj nové odrody. Pozreli sme sa na to, ktoré druhy patria k tým extra štipľavým. Štipľavosť sa udáva v tepelných jednotkách SCOVILLE (SHU).

Carolina reaper – je aktuálne najštipľavejšia čili paprička na svete, ktorá je dokonca zapísaná aj v Guinessovej knihe rekordov, obsah SHU je v tomto prípade na hodnote 2 200 000 jednotiek

Morouga Scorpion – jej SHU je 1 207 000 – 2 009 231 jednotiek, ešte pred desiatimi rokmi bola práve táto odroda tou najštipľavejšou chilli na svete

7 Pod Chocolate – jej SHU je 923 589 – 1 853 936 jednotiek

Naglagh – ide o odrodu, ktorá bola vyšľachtená krížením odrôd Naga Morich a 7 Pod Douglah, má 1 800 000 SHU

Naga Morich – jej SHU je 1 000 000-1 500 000

Trinidad Scorpion Butch T – je vyšľachtená z odrody Trinidad Scorpion a jej SHU je 1 030 000 – 1 463 700 jednotiek

Naga Viper – je hybrid vyšľachtený krížením chilli odrôd Bhut Jolokia, Naga Morich a Trinidad Scorpion, jej SHU je 1 382 118 jednotiek

Bhut Jolokia – jej SHU je 855 000 – 1 041 427 jednotiek

Habanero – jej SHU je 200 000 – 325 000 jednotiek a v súčasnosti je už aj na Slovensku niekoľko jej pestovateľov

Jalapenos – v porovnaní s ostatnými čili papričkami sú jalapenos mierne pálivé až pálivé, majú hodnotu 2500 – 6000 SHU – napriek tomu je pre niektorých ľudí aj táto paprička nadmieru štipľavá.

Odoslať komentár