Kyslá kapusta pre naše zdravie
Kapusta je pre zachovanie zdravia mimoriadne dôležitým zdrojom živín. Ľudský organizmus si v zime vyžaduje zvýšenú potrebu vitamínov a práve kapusta je ich vynikajúcim zdrojom. Konzumovať by sme ju podľa odborníkov preto mali pravidelne – ideálne každý deň.
Kapusta sa pestuje už viac ako 400 rokov. V starovekom Grécku alebo v Rímskej ríši bola dokonca považovaná za všeliek, ktorý bol schopný vyliečiť všetky choroby. V starom Grécku jej tiež pripisovali božskú silu a stavali jej oltáre. Moreplavci od 16. storočia ju používali ako osvedčený prostriedok proti skorbutu, čo je nedostatok vitamínu C.
Účinky na zdravie
Za svoju chuť vďačí kyslá kapusta bakteriálnemu kvaseniu. „Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kapuste, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a tie uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B,“ popisuje na sociálnej sieti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Mgr. Klinčáková z tamojšej Poradne zdravia a dodáva, že kyslá kapusta obsahuje viac vitamínov ako čerstvá kapusta. „Už 200 g pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie. Je bohatá najmä na betakarotén a vitamín C, B3, B5, B6 a B12 a minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík, má vysoký obsah antioxidantov a fytonutrientov,“ vymenúva pozitíva kyslej kapusty odborníčka. Ďalším benefitom je podľa nej skutočnosť, že kvasená kapusta obsahuje tiež:
-kyselinu listovú – vitamín B9 a vlákninu.
-má protizápalové a antibiotické účinky.
-pozitívne vplýva aj na náš mozog a nervy.
-je tiež dokonalým zdrojom živých probiotík a enzýmov.
Vďaka fermentácii sú v ľudskom tele tieto cenné zložky veľmi dobre prijímané.
Pozor!
„Kapustu je potrebné konzumovať s mierou. Veľké množstvo môže spôsobiť tráviace ťažkosti či nafukovanie,“ zdôrazňuje odborníčka.
Náš tip:
Šalát z kvasenej kapusty
Suroviny: 200 g kvasenej kapusty, 1 cibuľa, 1 väčšia mrkva, soľ
Postup:
Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a potom krájame na tenké plátky, ktoré následne rozoberieme na prúžky. Cibuľu vložíme do misky, mierne posolíme a necháme chvíľu v miske postáť, aby pustila šťavu.
Mrkvu očistíme a postrúhame.
Na záver v miske zmiešame kvasenú kapustu, mrkvu a cibuľu.
Šalát môžeme podávať samostatne, alebo ako prílohu k jedlám.
foto: Ilustračné foto. zdroj foto phuonghoangthuy pixabay