Doprajte si sladučký ananás, je plný vitamínov
Ananás je tropické ovocie, ktoré si už našlo miesto aj na našich stoloch. Čerstvý je priam vitamínovou bombou bohatou tiež na množstvo enzýmov a antioxidantov.
Ananás je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Vďaka moreplavcovi Krištofovi Kolumbovi sa rozšíril takmer do všetkých krajín sveta.
Účinky na zdravie
Konzumáciou ananásu môžeme posilniť svoj imunitný systém, vybudovať si silné kosti a zároveň podporiť trávenie. A hoci je sladký, obsahuje málo kalórií. Má však vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a tiež bromelaínu, teda enzýmu, ktorý štiepi bielkoviny. Je veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6. „Ananás pomáha pri tráviacich ťažkostiach ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Veľký význam má pri prevencii a liečbe trombózy, znižuje zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak. Má protizápalové účinky a odbúrava cholesterolové usadeniny zo stien ciev. Zastavuje rast rakovinových buniek a zabraňuje tvorbe metastáz. Je výborným pomocníkom v boji proti obezite,“ informuje na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.
Použitie
Snažte sa ananás konzumovať predovšetkým čerstvý. Pripraviť ho môžete na sladko aj na slano. Použiť jeho dužinu môžete pri príprave šalátov, či ako prílohu k mäsitým či ryžovým pokrmom. Vykúzlite vďaka nemu chutné dezerty a dokonca sa hodí aj na grilovanie. Často sa využíva pri príprave jedál ázijskej kuchyne.
Náš tip: Ako vybrať ten správny?
To, že je ananás zrelý, zistíte vďaka jeho príjemnej vôni. Pomôže však aj test s poklepaním po jeho plode – počuť by ste mali plný a nie dutý zvuk. Kvalitu ananásu si overte tak, že si pozorne prezrite jeho spodnú časť. Miesto, kde bol ananás odrezaný musí byť suché.