19 Apríl, Piatok
 3 °C
TOP

Perinbaba by dnes oslávila storočnicu

Každoročne na Vianoce si v mnohých slovenských rodinách sadáme po štedrej večeri k televíznym obrazovkám, aby sme si zas a znova mohli pozrieť kultovú rozprávku režiséra Juraja Jakubiska Perinbaba. Všetky postavy dokonale poznáme, ovládame dialógy naspamäť, napriek tomu si mnohí nenecháme ujsť možnosť opäť sa preniesť do detských čias. A ak máme vonku blato, povieme si, Perinbaba, aj tu si nám mala na tie Vianoce nasnežiť… Dnes si tieto slová môže Perinbaba alias Giulietta Masina vypočuť ako ozajstný pozdrav do neba…

Talianska herečka Giulietta Masina sa narodila 21. februára 1921 neďdaleko Bologne v mestečku San Giorgio di Piano. Jej pôvodné meno bolo Giulia Anna Masina. Svoje detstvo trávila predovšetkým v Ríme u svojej tety a zostala tu aj počas stredoškolských štúdií, aby mohla pokračovať aj na univerzite. Zaujala ju literatúra, od ktorej je len malý krok k dramatickému umeniu. Už počas štúdií si tak zahrala niekoľko postáv v dramatickom súbore, až ju to nakoniec doviedlo k ozajstnému herectvu. Ako 21-ročná už účinkovala na profesionálnych scénach, jednou z nich bolo Ateneo Theatre. A o tok neskôr prišiel rozhlasový seriál. Jeho autorom bol Federico Fellini a išlo o príbeh manželského páru. O niekoľko mesiacov sa aj Giulietta a Federico stali manželmi. Prežili spolu veľmi harmonický život, Giulietta bola pre Federica Felliniho nielen manželkou a spoločníčkou, ale aj dobrou priateľskou a aj múzou, ktorá ho inšpirovala v jeho tvorbe.

Giulietta vo filme

Vo filme sa krásna Giulietta Masina objavila prvýkrát, keď mala 25 rokov. Bolo to v Rosseliniho vojnovej dráme Paisa. Tu si síce zahrala iba malú úlohu a dokonca bez mena, napriek tomu prišli ďalšie ponuky. Ozajstný debut prišiel po tom, že si zahrala v dráme Senza pieta z roku 1948. Odvtedy začala Giulietta pomaly kráčať na výslnie talianskeho filmového neba. A dopomohol jej k tomu aj jej manžel. Federico Fellini ju obsadil do niekoľkých svojich filmov. Objavila sa vo Felliniho debute Luci del varieta z roku 1950, o dva roky neskôr v Rosselliniho dráme Europa’51.

Slávu jej priniesla snímka La Strada z roku 1954, kde ju Fellini obsadil do úlohy mladého dievčaťa a zahrala si v ňom po boku Anthonyho Quinna. Tento film získal v roku 1957 Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Na festivale v Cannes získala Giulietta Masina cenu pre najlepšiu herečku, a to za stvárnenie titulnej postavy vo filme Le Notti di Cabiria z roku 1957. Masina získala aj ďalšie ocenenia, štyrikrát taliansku Striebornú stuhu, dvakrát za najlepšiu herečku a dvakrát za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. A dvakrát ju nominovali aj na cenu BAFTA za najlepšiu zahraničnú herečku. Filmoví fajnšmekri si ju pamätajú aj z komédie Ginger a Fred z roku 1986, kde si zahrala s obľúbeným talianskym hercom Marcelom Mastroiannim. Na Slovensku sme ju spoznali približne v rovnakom období, keď ju Juraj Jakubisko oslovil, aby stvárnila postavu Perinbaby.

Talianska herečka s obrovským talentom a charizmou zomrela 23. marca 1994 v Ríme. Giulietta Masina a Federico Fellini sú pochovaní vedľa seba vo Felliniho rodnom meste Rimini.

Odoslať komentár