13 December, Piatok
 1 °C
TOP

Vývar ako od babičky 

Jeho silu poznali už naše staré mamy a nedali naň dopustiť. Poctivý vývar. V zimnom období je najlepším spôsobom ako sa zahriať. Pomôže, keď sa cítite pod psa, niečo na vás lezie, či keď ležíte v posteli s chrípkou alebo máte podráždený žalúdok. Ak ho jete pravidelne, napomáha zdravému tráveniu a pozitívne vplýva na imunitu. Pripravte si poctivý vývar s domácimi rezancami podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

NA VÝVAR:

  • 1 sliepka
  • 2 petržleny
  • kúsok zeleru
  • 3 kusy mrkvy
  • 1 cibuľa
  • čierne korenie
  • nové korenie
  • petržlenová vňať 
  • soľ

NA REZANCE:

  • 400  g polohrubej múky
  • 3 vajíčka

POSTUP: 

  1. Sliepku si vložíme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou. Na slabom ohni varíme asi tak jednu hodinku. Počas varenia zbierame penu, ktorá sa tvorí na povrchu. 
  2. Očistíme si zeleninu. Najlepšie nenakrájanú. Dochutíme soľou a korením a varíme asi dve hodiny. Taktiež len na miernom ohni. Po uvarení vývar precedíme. Zeleninu si uvarenú môžeme nakrájať a vrátiť do polievky.
  3. Polievka najlepšie chutí s domácimi rezancami. Múku si spolu s vajíčkami zmiešame v miske. Zapracujeme do bochníka. Keď je cesto vypracované, rozdelíme si ho na dve časti. Obe vyvaľkáme a necháme cesto odpočívať. 
  4. Cesto si porežeme na asi 6 cm pásy. Poukladáme ich na seba a narežeme na tenké rezance. Necháme poriadne uschnúť. Uvaríme a pridáme do polievky.

Prajeme vám dobrú chuť! 🙂

Odoslať komentár