Vývar ako od babičky
Jeho silu poznali už naše staré mamy a nedali naň dopustiť. Poctivý vývar. V zimnom období je najlepším spôsobom ako sa zahriať. Pomôže, keď sa cítite pod psa, niečo na vás lezie, či keď ležíte v posteli s chrípkou alebo máte podráždený žalúdok. Ak ho jete pravidelne, napomáha zdravému tráveniu a pozitívne vplýva na imunitu. Pripravte si poctivý vývar s domácimi rezancami podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
NA VÝVAR:
- 1 sliepka
- 2 petržleny
- kúsok zeleru
- 3 kusy mrkvy
- 1 cibuľa
- čierne korenie
- nové korenie
- petržlenová vňať
- soľ
NA REZANCE:
- 400 g polohrubej múky
- 3 vajíčka
POSTUP:
- Sliepku si vložíme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou. Na slabom ohni varíme asi tak jednu hodinku. Počas varenia zbierame penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
- Očistíme si zeleninu. Najlepšie nenakrájanú. Dochutíme soľou a korením a varíme asi dve hodiny. Taktiež len na miernom ohni. Po uvarení vývar precedíme. Zeleninu si uvarenú môžeme nakrájať a vrátiť do polievky.
- Polievka najlepšie chutí s domácimi rezancami. Múku si spolu s vajíčkami zmiešame v miske. Zapracujeme do bochníka. Keď je cesto vypracované, rozdelíme si ho na dve časti. Obe vyvaľkáme a necháme cesto odpočívať.
- Cesto si porežeme na asi 6 cm pásy. Poukladáme ich na seba a narežeme na tenké rezance. Necháme poriadne uschnúť. Uvaríme a pridáme do polievky.