Výborný chrumkavý chlebík
Chlieb je známy už celé tisícročia a aj v dnešnej dobe patrí k dôležitej súčasti výživy človeka. V ľudovom prostredí sa mu vždy prejavovala veľká úcta. Považuje sa za „boží dar“. Skutočnosť, či ho bol dostatok, alebo úplne chýbal, rozhodovala častokrát o prežití celých národov. Prinášame Vám recept na vynikajúci chrumkavý chlebík.
INGREDIENCIE:
Kvások:
- 100 ml vody
- 22 g kvasníc
- 1 čl cukru
- Cesto:
- 300 ml vody
- 350 hladkej múky
- 150 g ražná alebo špaldová múka
- 2 čl soli
- 2 čl kmín
- 2 pl tekvicové semienka
- 2 pl slnečnicové semienka (podľa chuti)
- 2 pl octu + kvások.
POSTUP:
- Vypracovať dobre cesto, nechať hodinu nakysnúť.
- Potom preložiť do ošatky a nechať pol hodinu kysnúť.
- Na plech si rozložíme papier na pečenie a cesto z ošatky preklopíme na plech.
- Pred vložením do trúby ho postriekame vodou.
- Piecť v rozohriatej trúbe 15 min. na 250 stupňov a 30 min. na 170 stupňov.
- Po vybratí z trúby postriekať vodou.