Upečte si ten správny vianočný mix
Kedysi ľudia na Vianoce pripravovali sladké pokušenie nielen pre členov rodiny, ale aj pre dobytok. Pre psov piekli dokonca koláče s cesnakom vraj preto, aby si vedeli lepšie chrániť svoje územie. Najkrajšie sviatky roka sú za rohom a gazdinky sa už určite púšťajú do vianočného pečenia. Pripravili sme si pre vás šesť receptov na koláče, s ktorými si pripravíte ten pravý vianočný mix.
1. ORECHOVO- ŽĹTKOVÉ REZY
INGREDIENCIE:
- 6 bielok
- 250 g práškového cukru
- 150 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 300 g mletých orechov
- 1 prášok do pečiva
- Na polevu potrebujete
- 6 žĺtok
- 250 g práškového cukru
POSTUP:
- Najprv si pripravíme cesto. Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Pridávame orechy a na striedačku tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku, ktorú zmiešame s práskom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený plech. Pečieme na 180 stupňov asi 30-35 minút.
2. Pripravíme si žĺtkovú polevu.
Žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Keď je koláč ešte horúci, vylejeme naň trošku polevy, aby sa vytvorila akoby škrupinka. Úplne na tenko. Potom vylejeme zvyšok polevy a zahladíme.
Necháme úplne uschnúť a vychladnúť.
2. ŠĽAHAČKOVÉ VIANOČNÉ PEČIVO
INGREDIENCIE:
- Na cesto potrebujeme:
- 350 g hladkej múky
- 1/4 l smotana na šľahanie
- 250 g stužený tuk
- práškový cukor
- vanilkový cukor
POSTUP:
- Zo surovín si vypracujeme cesto. Dežité je, že stužený tuk musíme do cesta nastrúhať na hrubo.
- Cesto si rozvaľkáme a vykrajujeme pomocou formičiek. Pečieme asi 8 minút na 170 stupňov do zlatista.
- Vanilkový cukor si zmiešame s práškovým a ešte horúce koláče v ňom obalíme.
3. LINECKÉ KOLÁČE
INGREDIENCIE:
- 750 g hladká múka špeciál
- 500 g maslo (Hera)
- 250 g práškový cukor
- 1 ks vanilínový cukor
- 3 ks žĺtok
- Citrónová alebo pomarančová kôra
- Lekvár
- Čokoládová poleva
POSTUP:
- Do zmäknutého masla zapracujeme žĺtky. Pridáme praškový i vanilkový cukor a nastrúhanú kôru.
- Postupne pridávame múku. Vypracujeme si tak bochník, ktorý zabalíme do fólie a necháme v chlade asi hodinu.
- Cesto si vyvaľkáme asi na 3 mm a vykrajujeme tvary. My sme zvolili srdiečka.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie si ukladáme jednotlivé kúsky a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 8-10 minút podľa potreby.
- Upečené koláčiky spájame s lekvárom. Navrch nalejeme čokoládovú polevu.
4. VANILKOVÉ ROŽKY
INGREDIENCIE:
- 250 g masla
- 150 g mleté vlašské orechy
- 100 g práškového cukru
- 300 g hladká múka
- 3 ks vanilínového cukru + 5 polievkových lyžíc práškového cukru.
POSTUP:
- Maslo necháme zmäknút. Zo všetkých surovín si vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a necháme zachladiť aspoň hodinu.
- Z cesta tvarujeme rožteky.
- Plech vystelieme papierom na pečenie. Jednotlivé kúsky ukladáme vedľa seba, nie však veľmi blízko, pretože rožky pri pečení ešte narastú. Pečieme pri teplote 150 stupňov cca 20 minút.
- Po upečení necháme rožky vychladiť. Teplé ich obaľujeme v zmiešaných cukroch.
5. CHUTNÉ GRILÁŽKY
INGREDIENCIE:
- 250 g kryštálový cukor
- 200 g maslo
- 250 g vlašské orechy
- 1 konzerva Salko
- tortové oblatky
- 100 g čokoláda na varenie
- 25 g masla
POSTUP:
- Urobíme si karamel. Kryštálový cukor si dáme do hrnca a necháme na miernom ohni skaramelizovať – nemiešame.
- Do karamelu postupne zamiešame maslo. Primiešame nasekané vlašské oriešky. A nakoniec salko. Všetko spolu dobre premiešame a odstavíme.
- Tortovú oblátku natrieme zmesou a prikryjeme ďalšou oblátkou.
- Zaťažíme a dáme odležať do chladničky.
- Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.
- Oblátky narežeme na požadovaný tvar a z polovice namáčame v pripravenej čokoládovej poleve.
Niečo slané na záver
6. SYROVÉ TYČINKY SO SEZAMOM
INGREDIENCIE:
- 1 ks lístkového cesta
- tvrdý syr
- parmezán
- soľ
- 1 vajce
- sezamové semienka
POSTUP:
- Lístkové cesto vyvaľkáme, potrieme vajíčkom, polovicu posypeme nastrúhaným syrom a trošičkou nastrúhaného parmezánu.
- Preložíme a jemne prevaľkáme. Kolieskom krájame tyčinky.
- Stočíme do špirály, potrieme vajíčkom. Posypeme sezamom.
- Pečieme na plechu s papierom na 180 stupňov asi 20 minút.