24 November, Nedeľa
 4 °C
TOP

Upečte si ten správny vianočný mix

Kedysi ľudia na Vianoce pripravovali sladké pokušenie nielen pre členov rodiny, ale aj pre dobytok. Pre psov piekli dokonca koláče s cesnakom vraj preto, aby si vedeli lepšie chrániť svoje územie.  Najkrajšie sviatky roka sú za rohom a gazdinky sa už určite púšťajú do vianočného pečenia. Pripravili sme si pre vás šesť receptov na koláče, s ktorými si pripravíte ten pravý vianočný mix.


1. ORECHOVO- ŽĹTKOVÉ REZY

INGREDIENCIE:

  • 6 bielok
  • 250 g práškového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 300 g mletých orechov
  • 1 prášok do pečiva
  • Na polevu potrebujete
  • 6 žĺtok
  • 250 g práškového cukru

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme cesto. Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Pridávame orechy a na striedačku tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku, ktorú zmiešame s práskom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený plech. Pečieme na 180 stupňov asi 30-35 minút.
    2. Pripravíme si žĺtkovú polevu.
    Žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Keď je koláč ešte horúci, vylejeme naň trošku polevy, aby sa vytvorila akoby škrupinka. Úplne na tenko. Potom vylejeme zvyšok polevy a zahladíme.
    Necháme úplne uschnúť a vychladnúť.

2. ŠĽAHAČKOVÉ VIANOČNÉ PEČIVO

INGREDIENCIE:

  • Na cesto potrebujeme:
  • 350 g hladkej múky
  • 1/4 l smotana na šľahanie
  • 250 g stužený tuk
  • práškový cukor
  • vanilkový cukor

POSTUP:

  1. Zo surovín si vypracujeme cesto. Dežité je, že stužený tuk musíme do cesta nastrúhať na hrubo.
  2. Cesto si rozvaľkáme a vykrajujeme pomocou formičiek. Pečieme asi 8 minút na 170 stupňov do zlatista.
  3. Vanilkový cukor si zmiešame s práškovým a ešte horúce koláče v ňom obalíme.

3. LINECKÉ KOLÁČE

INGREDIENCIE:

  • 750 g hladká múka špeciál
  • 500 g maslo (Hera)
  • 250 g práškový cukor
  • 1 ks vanilínový cukor
  • 3 ks žĺtok
  • Citrónová alebo pomarančová kôra
  • Lekvár
  • Čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Do zmäknutého masla zapracujeme žĺtky. Pridáme praškový i vanilkový cukor a nastrúhanú kôru.
  2. Postupne pridávame múku. Vypracujeme si tak bochník, ktorý zabalíme do fólie a necháme v chlade asi hodinu.
  3. Cesto si vyvaľkáme asi na 3 mm a vykrajujeme tvary. My sme zvolili srdiečka.
  4. Na plech vystlaný papierom na pečenie si ukladáme jednotlivé kúsky a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 8-10 minút podľa potreby.
  5. Upečené koláčiky spájame s lekvárom. Navrch nalejeme čokoládovú polevu.

4. VANILKOVÉ ROŽKY

INGREDIENCIE:

  • 250 g masla
  • 150 g mleté vlašské orechy
  • 100 g práškového cukru
  • 300 g hladká múka
  • 3 ks vanilínového cukru + 5 polievkových lyžíc práškového cukru.

POSTUP:

  1. Maslo necháme zmäknút. Zo všetkých surovín si vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a necháme zachladiť aspoň hodinu.
  2. Z cesta tvarujeme rožteky.
  3. Plech vystelieme papierom na pečenie. Jednotlivé kúsky ukladáme vedľa seba, nie však veľmi blízko, pretože rožky pri pečení ešte narastú. Pečieme pri teplote 150 stupňov cca 20 minút.
  4. Po upečení necháme rožky vychladiť. Teplé ich obaľujeme v zmiešaných cukroch.

5. CHUTNÉ GRILÁŽKY

INGREDIENCIE:

  • 250 g kryštálový cukor
  • 200 g maslo
  • 250 g vlašské orechy
  • 1 konzerva Salko
  • tortové oblatky
  • 100 g čokoláda na varenie
  • 25 g masla

POSTUP:

  1. Urobíme si karamel. Kryštálový cukor si dáme do hrnca a necháme na miernom ohni skaramelizovať – nemiešame. 
  2. Do karamelu postupne zamiešame maslo. Primiešame nasekané vlašské oriešky. A nakoniec salko. Všetko spolu dobre premiešame a odstavíme. 
  3. Tortovú oblátku natrieme zmesou a prikryjeme ďalšou oblátkou.
  4. Zaťažíme a dáme odležať do chladničky.
  5. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.
  6. Oblátky narežeme na požadovaný tvar a z polovice namáčame  v pripravenej čokoládovej poleve.

Niečo slané na záver


6. SYROVÉ TYČINKY SO SEZAMOM

INGREDIENCIE:

  • 1 ks lístkového cesta
  • tvrdý syr
  • parmezán
  • soľ
  • 1 vajce
  • sezamové semienka

POSTUP:

  1. Lístkové cesto vyvaľkáme, potrieme vajíčkom, polovicu posypeme nastrúhaným syrom a trošičkou nastrúhaného parmezánu.
  2. Preložíme a jemne prevaľkáme. Kolieskom krájame tyčinky.
  3. Stočíme do špirály, potrieme vajíčkom. Posypeme sezamom.
  4. Pečieme na plechu s papierom na 180 stupňov asi 20 minút.

Prajeme Vám krásne prežitie vianočných sviatkov a dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár