13 December, Piatok
 1 °C
TOP

Jesenné hubové hodovanie

Huby obsahujú mnoho látok dôležitých pre náš organizmus a práve jesenné obdobie je priam ideálne na ich zber. Dopriať si ich však môžete aj v prípade, že nepatríte k vášnivým hubárom. Na pultoch predajní je už v súčasnosti celkom pestrý výber týchto zdraviu prospešných plodov. Prinášame recept na chutnú polievku, krémové rizoto, bravčový stroganov či závin.

Vďaka obsahu beta-glukánov sú huby veľmi prospešné na podporu imunity. Huby obsahujú tiež veľké množstvo bielkovín, cukrov, konkrétne polysacharidov, majú veľký obsah vlákniny a veľmi nízky obsah tukov. Nájdeme v nich rôzne vitamíny, napríklad riboflavín, tiamín, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, vitamín E, provitamín A, vitamín C, biotín a betakarotén. Obsahujú tiež mnoho stopových prvkov – je medzi nimi vápnik, jód, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, selén, sodík, síra či zinok.

Hubová smotanovo – kôprová polievka

Suroviny: 300g húb, 4 zemiaky, soľ, mletá rasca, mleté čierne korenie, 2 tégliky kyslej smotany, 3PL hladkej múky, olej, 3PL nasekaného kôpru, 3 vajcia

Postup:

Huby očistite a pokrájajte. Do hrnca nalejte olej, pridajte huby, soľ, rascu, mleté čierne korenie a orestujte.

Zemiaky umyte, očistite, nakrájajte na kocky a pridajte k hubám. Zalejte 1,5 litrom vody, prípadne hubového bujónu a varte domäkka.

Vajcia uvarte natvrdo.

V smotane rozšľahajte múku, vlejte do polievky a varte ešte päť minút. Na záver pridajte nasekaný kôpor.

Polievku môžete podávať s natvrdo uvareným vajíčkom a celozrnným chlebom alebo pečivom.

Hubové rizoto

Suroviny: 200g čerstvých hríbov alebo 50g sušených hríbov, 1/2PL oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 4 lístky šalvie, 185g okrúhlej ryže, 60ml suchého červeného vína, soľ, mleté čierne korenie, 1l zeleninového vývaru, syr parmazán

Postup:

Huby očistite a pokrájajte. Ak budete používať sušené huby, tie aspoň hodinu pred prípravou rizota namočte do teplej vody, ktorú pred varením húb sceďte. Na väčšej panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu a pretlačený cesnak a orestujte. Pridajte huby, nasekanú šalviu a restujte ďalšie 2 minúty. Pridajte ryžu, soľ, mleté čierne korenie a restujte 2 minúty. Prilejte víno a miešajte, kým vsiakne do ryže. Potom prilejte horúci vývar a miešajte, až kým bude ryža krémová. Podávajte posypané hoblinkami parmazánu.

Bravčový stroganov

Suroviny: 1kg bravčového mäsa, 500g šampiňónov, olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, 2 cibule, 3PL hladkej múky, 1,5l vývaru, 6 kyslých uhoriek, 100ml smotany na šľahanie, 2PL horčice, petržlenová vňať

Postup:

Mäso nakrájajte na rezance. V hrnci rozohrejte olej, pridajte mäso a krátko opečte. Pridajte soľ, mleté čierne korenie, krátko restujte a vyberte z hrnca.

Cibuľu a šampiňóny očistite a nakrájajte na rezance. Vložte do hrnca s výpekom od mäsa a za občasného miešania restujte približne 5 minút. Pridajte soľ, korenie a hladkú múku, chvíľu opražte a za stáleho miešania zalejte vývarom. Pridajte odložené opečené mäso a varte na miernom ohni 15 minút.

Uhorky nakrájajte na kolieska a krátko pred koncom varenia pridajte k mäsu a hubám.

V miske zmiešajte smotanu s horčicou, pridajte do hrnca a všetko spolu už len prehrejte.

Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hubový závin

Suroviny: lístkové cesto, huby, 1 cibuľa, čerstvý smotanový syr, pór podľa chuti, soľ, čierne korenie, olej

Postup:

Cibuľu očistite, nakrájajte na drobné kúsky a opečte. Pridajte očistené, na kúsky pokrájané huby a duste približne 10 minút. Podľa potreby podlejte vodou. Nechajte vychladnúť.

Lístkové cesto si zatiaľ rozvaľkajte na tenký plát.

Pór umyte a nakrájajte na kolieska.

Do vychladených húb vmiešajte krémový syr, pór a dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Takto pripravenú zmes navrstvite rovnomerne na vyvaľkané lístkové cesto a zaviňte. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 20 minút.

Ilustračné foto. zdroj foto silviarita pixabay

Odoslať komentár