25 Október, Piatok
 15 °C
TOP

Tekvica trikrát inak

Sezóna tekvice je v plnom prúde, môžete si ju pripraviť na mnoho spôsobov, či už na sladko alebo na slano. Naše tipy vás možno inšpirujú na prípravu chutného obeda či večere, ale aj rýchleho koláča. Mimochodom, tekvica je dobrá aj pre vaše zdravie. Pomôže vám schudnúť, podporí váš imunitný systém, tekvicové semiačka zlepšia náladu a dokonca sú dobré aj pre zdravé srdce.

Tekvicový koláč s ovocím

Potrebujeme: 2 ks vajce, 200 ml olej, 200 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 350 g polohrubá múka, 1 balíček kypriaci prášok do pečiva, 250 g tekvicové pyré, 1 pohár zavárané čerešne

Postup: Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne prilievame olej, pridáme vanilkový cukor a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame tekvicové pyré. Cesto vylejeme do formy, ktorú sme si vymastili maslom a vysypali múkou. Na vrch uložíme vykôstkované čerešne. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme do zlatista.

ilustr. foto – pixabay.com

Cestoviny s morčacím mäsom a tekvicovou omáčkou

Potrebujeme: 300 g tekvica, 500 g morčacie prsia, 1 PL olej, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL hladkej múky, 200 ml kyslá pochúťková smotana, soľ, mleté čierne korenie, citrón, 1 balenie cestovín tagliatelle

Postup: Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok a dužinu nastrúhame. Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na rezančeky. Prudko ho opečieme v panvici na rozpálenom oleji. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Prilejeme vodu a zmes dusíme asi 5 minút. Potom pridáme tekvicu, dochutíme ju soľou a zmes na miernom ohni dusíme ešte 20 minút. Cestoviny uvaríme. Múku zmiešame so smotanou, vlejeme ju do menšieho kastróla a na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme citrónovú šťavu a keď omáčka hustne, prelejeme ju k mäsu. Ešte 5 minút dusíme a omáčku máme hotovú.

Zapekaná hokkaido tekvica so zemiakmi

Potrebujeme: 600 g zemiakov, 600 g tekvica hokkaido, 2 vajcia, 2 PL krupice, 1 dl vody, 40 g ovsených vločiek, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 paprička čili, 100 g syr, voda, soľ, sušená bazalka, mleté čierne korenie

Postup: Tekvicu umyjeme a zbavíme jadierok. Nakrájame ju na plátky. Cibuľu, cesnak a očistené zemiaky nakrájame na kolieska. Zemiaky, tekvicu, cibuľu, cesnak a nasekané čili zmiešame v mise, osolíme a okoreníme. Pridáme vločky a premiešame. Zmes dáme do zapekacej misy. Všetko podlejeme 1,5 dl vody a pečieme zakryté v rúre vyhriatej na 250 stupňov 40 minút. Vajcia jemne okoreníme a osolíme, pridáme 1 dl vody a 2 PL krupice. Vymiešame a vylejeme na zemiaky. Pečieme 5 minút. Na záver posypeme zemiaky syrom, rúru vypneme a necháme zapekaciu misu v rúre ešte 5 minút, aby sa syr roztiekol. (red)

Odoslať komentár