Spišské džatky
Sú výborne, rýchle a úplne jednoduché. Džatky. Tradičná dobrôtka starých mám na Spiši. Ako ich názov vypovedá, v minulosti boli jedlom chudobných. Džad totiž v spišskom nárečí znamená chudák. Táto pochúťka sa pripravuje len zo zemiakov, múky a slaninky alebo masla. S pohárom mlieka ale dokáže vytvoriť gastronomickú špecialitu, ktorá z tanierov zmizne veľmi rýchlo.
INGREDIENCIE:
- 1 kg zemiaky očistené
- 100 g múka hladká
- 3/4 PL soľ
- slanina / maslo
POSTUP:
- Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Posolíme a dáme ich uvariť.
- Keď sú uvarené, vodu scedíme, zasypeme ich múkou, prikryjeme pokrievkou a necháme ich pár minút zapariť.
- Následne zemiaky popučíme a vytvarujeme z nich guľky.
- Opražíme si slaninku alebo rozpustíme maslo a pridáme k džatkám.