20 Máj, Pondelok
 15 °C
TOP

Spišské džatky

Sú výborne, rýchle a úplne jednoduché. Džatky. Tradičná dobrôtka starých mám na Spiši. Ako ich názov vypovedá, v minulosti boli jedlom chudobných. Džad totiž v spišskom nárečí znamená chudák. Táto pochúťka sa pripravuje len zo zemiakov, múky a slaninky alebo masla. S pohárom mlieka ale dokáže vytvoriť gastronomickú špecialitu, ktorá z tanierov zmizne veľmi rýchlo.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg zemiaky očistené
  • 100 g múka hladká
  • 3/4 PL soľ
  • slanina / maslo 

POSTUP:

  1. Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Posolíme a dáme ich uvariť. 
  2. Keď sú uvarené, vodu scedíme, zasypeme ich múkou, prikryjeme pokrievkou a necháme ich pár minút zapariť.
  3. Následne zemiaky popučíme a vytvarujeme z nich guľky.
  4. Opražíme si slaninku alebo rozpustíme maslo a pridáme k džatkám. 

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár