04 December, Streda
 2 °C
TOP

Slniečko z kysnutého cesta

Čakáte návštevu a chceli by ste ju pohostiť niečím iným ako tradičnými chlebíčkami? Stačí trošku fantázie a výsledkom určite všetkých prekvapíte. Rozžiarte svojim blízkym deň slniečkom z kysnutého cesta, ktoré nielenže dobre vyzerá, ale ešte aj výborne chutí. A bonus navyše. Jeho príprava vám nezaberie viac ako hodinku.

INGREDIENCIE:

  • ½ kvasníc
  • 250 ml mlieka
  • 2 PL múky
  • 60 g masla
  • 500 g hladkej múky
  • 60 g cukor
  • 2 žĺtky

NA PLNKU:

  • 400 g (mak, orechy, tvaroh – podľa výberu)
  • 150 g cukor múčka
  • 300 ml mlieka
  • Vanilkový cukor

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme kvások tradičným spôsobom.Pol kvasníc, 250 ml mlieko a 2 PL múky zmiešame a necháme 10 min. kysnúť. Následne si vezmeme hladkú múku, do ktorej pridáme roztopené maslo, cukor, kvások a dva žĺtky. Vypracujeme cesto a necháme pol hodinu až hodinu kysnúť.
  2. Pripravíme si plnku. Spoločne všetky ingrediencie uvaríme a necháme vychladnúť.
  3. Cesto si rozdelíme na tri kusy. Vyrobíme z nich rovnako veľké kruhy. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Na spodok položíme prvé cesto, ktoré potrieme náplňou ( na okrajoch necháme asi 2 centimetre čisté). Prikryjeme ďalším plátom cesta a okraje mierne popritláčame. Slniečko vytvoríte tak, že do stredu cesta  položíte hore dnom pohár a dookola neho krájate cesto, čím vytvoríte lúče. Potom pohár dáte preč a každý lúč opatrne niekoľkokrát zatočíte. Všetky lúče točíte rovnakým smerom.
  4. Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 min.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár