Slniečko z kysnutého cesta
Čakáte návštevu a chceli by ste ju pohostiť niečím iným ako tradičnými chlebíčkami? Stačí trošku fantázie a výsledkom určite všetkých prekvapíte. Rozžiarte svojim blízkym deň slniečkom z kysnutého cesta, ktoré nielenže dobre vyzerá, ale ešte aj výborne chutí. A bonus navyše. Jeho príprava vám nezaberie viac ako hodinku.
INGREDIENCIE:
- ½ kvasníc
- 250 ml mlieka
- 2 PL múky
- 60 g masla
- 500 g hladkej múky
- 60 g cukor
- 2 žĺtky
NA PLNKU:
- 400 g (mak, orechy, tvaroh – podľa výberu)
- 150 g cukor múčka
- 300 ml mlieka
- Vanilkový cukor
POSTUP:
- Najprv si pripravíme kvások tradičným spôsobom.Pol kvasníc, 250 ml mlieko a 2 PL múky zmiešame a necháme 10 min. kysnúť. Následne si vezmeme hladkú múku, do ktorej pridáme roztopené maslo, cukor, kvások a dva žĺtky. Vypracujeme cesto a necháme pol hodinu až hodinu kysnúť.
- Pripravíme si plnku. Spoločne všetky ingrediencie uvaríme a necháme vychladnúť.
- Cesto si rozdelíme na tri kusy. Vyrobíme z nich rovnako veľké kruhy. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Na spodok položíme prvé cesto, ktoré potrieme náplňou ( na okrajoch necháme asi 2 centimetre čisté). Prikryjeme ďalším plátom cesta a okraje mierne popritláčame. Slniečko vytvoríte tak, že do stredu cesta položíte hore dnom pohár a dookola neho krájate cesto, čím vytvoríte lúče. Potom pohár dáte preč a každý lúč opatrne niekoľkokrát zatočíte. Všetky lúče točíte rovnakým smerom.
- Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 min.