Rýchly cuketový koláč
Cuketa v posledných rokoch naberá na popularite. Patrí medzi jednu z najzdravších zelenín. Pripraviť sa dá na množstvo spôsobov. Môžete ju variť, zapekať a výborne chutí aj na studeno so zálievkou. Skúšali ste si ale niekedy z nej pripraviť koláč? Pripravili sme si pre vás recept na vynikajúci a super šťavnatý rýchly cuketový koláč, ktorý jednoducho musíte vyskúšať.
INGREDIENCIE:
- 2 hrnčeky cukety (postrúhanej)
- 1 hrnček kryšt. cukor
- 4 ks vajec
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 hrnčeka kokosovej múčky
- 2 PL kakaa
- 1 vanilkový cukor
- 150 ml oleja
- Džem podľa chuti
- Čokoláda na varenie
POSTUP:
- Očistíme a nastrúhame si cuketu tak, aby nám vošla do dvoch hrnčekov. V miske si vyšľaháme vajíčka s kryštálovým cukrom do peny.
- Preosejeme si polohrubú múku s kakaom a pridáme k vajíčkam. Doplníme prášok do pečiva, kokosovú múčku i sódu bikarbónu. Ak chcete, aby sa chuťou podobal perníku, môžete pridať aj lyžičku perníkového korenia. Prilejeme olej a miešame pokiaľ sa suroviny nespoja. Následne pridáme nastrúhanú cuketu.
- Vymastíme si plech maslom a vysypeme ho múkou.
- Cesto vylejeme na plech a uhladíme. Dáme piecť do rúry na 170 stupňov asi 20-25 minút.
- Teplý koláč potrieme obľúbeným džemom. Stačí aj tenšia vrstva, aby nebol príliš presladený.
- Na záver si roztopíme čokoládu s maslom nad parou. A vylejeme na koláč.