25 Október, Piatok
 14 °C
TOP

Pravá česká sviečková

Česká sviečková je pre mnohých doslova gastronomickým zážitkom. Nie nadarmo sa jej hovorí aj kráľovná českých omáčok. Tradičná sviečková, ktorú ľudia poznali už v stredoveku, bola ale iná. Jej základ tvorila hovädzia pečeň. V podobe, ako ju poznáme dnes sa servíruje od roku 1826. Ak máte chuť na tradičné a výdatné jedlo, jednoznačne stavte na sviečkovú a pripravte si ju podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE: 

  • 1 kg hovädzia sviečkovica 
  • 50 g slaniny
  • 1 zeler
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa 
  • 100 ml oleja 
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • korenie čierne mleté
  • 30 g cukru
  • 250 ml smotany na varenie
  • brusnice
  • citrón
  • šľahačka

POSTUP:

  1. Mäso si umyjeme a nakrájame a urobíme ostrým nožom malé zárezy. Do nich vložíme kúsky slaniny. Okorenime a osolíme. 
  2. Mrkvu, cibuľu a zeler zľahka opečieme na panvici na oleji. Pridáme mäso, ktoré osmažíme na povrchu a zalejeme pol litrom vody. Pridáme čierne korenie a bobkový list a varíme. Musíte stále kontrolovať, aby bol v panvici dostatok vody. Keď je mäso pripravené, vyberieme ho preč.
  3. S ponorným mixérom z mäsovej šťavy a zeleniny vytvoríme omáčku. Následne dáme do hrnca, nalejeme trošku vody a privedieme do varu. Na zahustenie pridáme smotanu na varenie. Omáčku ochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Podávame s knedľou a pridáme brusnice a šľahačku.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár