24 Jún, Štvrtok
 22 °C
TOP

Makovo-citrónový cheesecake

Cheesecake sa radí medzi najznámejšie koláče sveta. Či už jeho názov vyslovíte v Amerike, Európe, alebo v Ázii každému sa vybaví koláč z maslových sušienok a tvarohového syra. Predchodcom Chessecaku bol koláč z dvoch surovín – tvarohu a medu, ktorý dodával energiu bojovníkom počas prvých olympijských hier v starovekom Grécku. Cheesecake, aký dnes obľubuje celý svet, sa zrodil v 18. storočí v Amerike. Upečte si makovo-citrónovú dobrôtku podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

  • tortová forma Ø 26 cm
  • KORPUS
  • 60 g strúhaný kokos
  • 90 g mleté mandle
  • 2 PL trstinového cukru
  • štipka soli
  • 70 g rozpustené maslo

NÁPLŇ:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g tvaroh jemný hrudkovitý
  • 4 vajcia
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • kôra z 1 citróna
  • 5 PL mletého maku

CITRONÓVÁ POLEVA:

  • 2 vajcia
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • 5 PL trstinového cukru
  • 50g masla

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme korpus. V mise zmiešame kokos s mandľami, cukrom a soľou, pridáme maslo a ručne vypracujeme dohladka. Zmes nanesieme do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej formy. Pomocou lyžice korpus dôkladne pritlačíme k dnu formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 160 st. 10 minút.
  2. Pustíme sa do prípravy plnky. Vypracujeme si tvarohovú zmes: tvaroh, vajcia, vanilkový cukor, šťavu a kôru z citróna ručne vymiešame. Samotné mascarpone si rozmiešame v druhej mise a postupne pridávame tvarohovú zmes. Keď sa nám obe zmesi spoja, primiešame mak. Náplň nanesieme na predpečený korpus a uhladíme. S formou niekoľkokrát zatrasieme, aby sa nám pri pečení netvorili bublinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 160 st., 50-55 minút. Do spodnej časti rúry umiestnime hlboký plech s vodou, aby bol cheesecake vláčny.
  3. Navrch si pripravíme polevu. V mise metličkou vymiešame vajcia so šťavou, kôrou a cukrom. Misu vložíme do vodného kúpeľa, pridáme maslo a asi 10 minút za stáleho miešania zahrievame do zhustnutia (konzistencia pudingu). Hotovú polevu necháme vychladnúť a natrieme ju na vychladnutý cheesecake. Potom ho odložíme, najlepšie do druhého dňa, do chladničky.

PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ!

Odoslať komentár