24 Apríl, Streda
 6 °C
TOP

Pred 51 rokmi Paul McCartney oznámil rozpad skupiny The Beatles

Vrcholný popový fenomén sa objavoval v 60. rokoch doslova všade: V televízii, v inách vo filmových týždenníkoch, na obálkach časopisov, na obaloch jedál, na bábikách, dokonca aj na riadoch a pod. Beatlemánia ovplyvnila účesy a oblečenie, predovšetkým však Beatles spôsobili revolúciu v hudbe.

Rock and Rollová Sieň slávy to vyjadruje takto: „Doslova postavili svet popkultúry na jeho hlavu a určili hudobnú agendu pre zvyšok desaťročia.“

Beatlemania zasiahla USA 9. februára 1964, keď sa Beatles predstavili v šou Eda Sullivana. Štyridsať percent občanov krajiny sledovalo Chrobákov a čoskoro potom vznikali tábory uctievajúcich fanúšikov. Kritici boli rozrušení dlhými účesmi a beatnickými postojmi. Fanúšikovia však vyhrali: 4. apríla 1964 si Beatles udržali päť najvyšších pozícií v hitparáde Billboard, čo sa nikomu nikdy predtým nepodarilo – ani odvtedy.

29. augusta 1966 absolvovali Beatles posledný koncert v San Franciscu. Tlak na skupinu (a v rámci nej) sa začal prejavovať.

Skupina Beatles predviedla svoje posledné skupinové vystúpenie 30. januára 1969 V apríli (10.) 1970 McCartney oznámil, že odchádza z kapely. K jej právnemu rozpusteniu došlo 2. januára 1975.

Odoslať komentár