18 August, Štvrtok
 22 °C
TOP

Jablčník zo špaldovej múky

V Anglicku Apple pie, vo Švédsku Crumble, vo Francúzsku Tartu Tatiana. Jablkové koláče sú známe v rôznych podobách po celom svete. Na Slovensku vraj spolu s tvarohovými patria medzi najobľúbenejšie. Možno aj preto, že jablková plnka dodáva koláču úžasnú vláčnosť. Prinášame vám zdravšiu verziu receptu s nezmenenou chuťou originálu. Jablčník zo špaldovej múky je ľahký, rýchlo pripravený, primerane sladký a zo stola zmizne raz-dva.

INGREDIENCIE: 

Cesto:

  • 750 g špaldovej hladkej múky
  • 3 ks vajec
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 100 ml mieka
  • štipka soli

Náplň:

  • 2,5 kg jabĺk
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 4 PL trstinového cukru
  • 3 kávové lyžičky škorice

Postup:

  1. Do misky dáme preosiatu múku s kypriacim práškom, preosiaty práškový cukor, vajíčka, maslo, soľ a mlieko. Pomocou kuchynského robota alebo ručne spracujeme jednotné cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho cca pol hodinu v chladničke.
  2.  Medzitým si ošúpeme a zbavíme jadrovníka jablká a nastrúhame ich na hrubom strúhadle. Z jabĺk vytlačíme šťavu a zmiešame ich s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou.
  3. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti. Jednu polovicu rozvaľkáme na veľkosť plechu. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie, uložíme naň cesto, popicháme ho vidličkou a rovnomerne navrstvíme jablkovú plnku.
  4. Z druhej polovice cesta vytvárame v rukách guličky a ukladáme na cesto. Ak koláč pripravujete s deťmi, takúto aktivitu veľmi ocenia. Zabavia sa pri tom, len dávajte pozor, aby vám celé cesto nezjedli.
  5. Koláč vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 25-30 minút, kým nebude zlatistej farby.  Potom ho necháme vychladnúť a pred podávaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.

PRAJEME VÁM DOBRÚ CHUŤ !

Odoslať komentár