Francúzske zemiaky s mäsom
Jedlo školských jedální, mnohých reštaurácií a domácností. Francúzske zemiaky. Ich výnimočnosťou je, že len veľmi ťažko môžete nájsť dve gazdinky, ktoré sa nepoznajú, no uvaria ich absolútne rovnako. Dlhé roky sa vedú diskusie o tom, ako k nám toto jedlo prišlo. Ak sa naň opýtate Francúza, určite nebude vedieť o čom rozprávate. Hovorí sa ale, že jedlo je inšpirované savojskými tartiflette, ktoré sa kombináciou údeniny a zemiakov veľmi podobajú na „francúzáky“. Či to je skutočne tak, nikto s určitosťou nevie.
INGREDIENCIE:
- zemiaky
- 300 g – bravčové karé
- 2 ks – cibuľa
- 50 g – strúhaný syr
- soľ
- korenie
- olej
POSTUP:
- Začneme mäsom, ktoré si nakrájame na plátky, vyklepeme, osolíme a okoreníme.
- Nakrájame si zemiaky i cibuľu na tenké plátky.
- Pripravíme si vyšší pekáč a potrieme olejom. Postupne všetko vrstvíme, začíname zemiakmi, potom cibuľa a na záver mäso. Robíme tak pokiaľ neminieme všetky ingrediencie.
- Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 1 – 1,5 hodiny. Tesne pred koncom vrch posypeme strúhaným syrom.