22 Apríl, Pondelok
 5 °C
TOP

Francúzske zemiaky s mäsom

Jedlo školských jedální, mnohých reštaurácií a domácností. Francúzske zemiaky. Ich výnimočnosťou je, že len veľmi ťažko môžete nájsť dve gazdinky, ktoré sa nepoznajú, no uvaria ich absolútne rovnako. Dlhé roky sa vedú diskusie o tom, ako k nám toto jedlo prišlo. Ak sa naň opýtate Francúza, určite nebude vedieť o čom rozprávate. Hovorí sa ale, že jedlo je inšpirované savojskými tartiflette, ktoré sa kombináciou údeniny a zemiakov veľmi podobajú na „francúzáky“. Či to je skutočne tak, nikto s určitosťou nevie.

INGREDIENCIE:

  • zemiaky
  • 300 g – bravčové karé
  • 2 ks – cibuľa
  • 50 g – strúhaný syr
  • soľ
  • korenie
  • olej

POSTUP:

  1. Začneme mäsom, ktoré si nakrájame na plátky, vyklepeme, osolíme a okoreníme.
  2. Nakrájame si zemiaky i cibuľu na tenké plátky.
  3. Pripravíme si vyšší pekáč a potrieme olejom. Postupne všetko vrstvíme, začíname zemiakmi, potom cibuľa a na záver mäso. Robíme tak pokiaľ neminieme všetky ingrediencie.
  4. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 1 – 1,5 hodiny. Tesne pred koncom vrch posypeme strúhaným syrom.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár