15 December, Nedeľa
 6 °C
TOP

Fašírky s paradajkovou omáčkou 

Vraj sú klasikou nad všetky klasiky. Fašírky. Akousi ich „prababičkou“ bolo údajne jedlo s názvom Isicia Omentata. Išlo o vyprážané žemľovo-mäsové placky. Deti nad fašírkami občas zvyknú pri stole krútiť nosom, no to len dovtedy, kým im ich nepripravíte s paradajkovou omáčkou. Vyskúšajte to podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

Na fašírky:

  • Hovädzie alebo bravčové mleté mäso
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 3 krajce staršieho chleba 
  • Mlieko
  • Soľ, korenie
  • Mletá sladká paprika
  • Strúhanka 

Omáčka:

  • Bobkový list
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Polohrubá múka 
  • Soľ
  • Cukor

POSTUP:

  1. Najprv si na malé kúsky nakrájame cibuľu. V miske ju zmiešame s mäsom, cesnakom, vajíčkom a chlebom, ktorý sme si predtým namočili v mlieku. Ochutíme čiernym korením a paprikou a poriadne premiešame. Pridáme pár lyžíc strúhanky. Vytvarujeme fašírky a necháme ich odležať. 
  2. Fašírky ešte jemne obalíme v strúhanke. Na panvici zohrejeme olej a opečieme z oboch strán. 
  3. Pripravíme si omáčku. Opäť zohrejeme olej a pridáme lyžicu múky – pripravíme zápražku. Zalejeme paradajkovým pretlakom a prilejeme asi 1,3 l vody. Pridáme bobkový list a 4 lyžice cukru. Necháme zovrieť a zahustíme zátrepkou (2 dl vody a 1 lyžica múky). Necháme prevrieť. Dochutíme.  Podávame s kysnutou knedľou alebo so zemiakmi.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár