Fašírky s paradajkovou omáčkou
Vraj sú klasikou nad všetky klasiky. Fašírky. Akousi ich „prababičkou“ bolo údajne jedlo s názvom Isicia Omentata. Išlo o vyprážané žemľovo-mäsové placky. Deti nad fašírkami občas zvyknú pri stole krútiť nosom, no to len dovtedy, kým im ich nepripravíte s paradajkovou omáčkou. Vyskúšajte to podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
Na fašírky:
- Hovädzie alebo bravčové mleté mäso
- 1 cibuľa
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 3 krajce staršieho chleba
- Mlieko
- Soľ, korenie
- Mletá sladká paprika
- Strúhanka
Omáčka:
- Bobkový list
- 500 ml paradajkového pretlaku
- 2 strúčiky cesnaku
- Polohrubá múka
- Soľ
- Cukor
POSTUP:
- Najprv si na malé kúsky nakrájame cibuľu. V miske ju zmiešame s mäsom, cesnakom, vajíčkom a chlebom, ktorý sme si predtým namočili v mlieku. Ochutíme čiernym korením a paprikou a poriadne premiešame. Pridáme pár lyžíc strúhanky. Vytvarujeme fašírky a necháme ich odležať.
- Fašírky ešte jemne obalíme v strúhanke. Na panvici zohrejeme olej a opečieme z oboch strán.
- Pripravíme si omáčku. Opäť zohrejeme olej a pridáme lyžicu múky – pripravíme zápražku. Zalejeme paradajkovým pretlakom a prilejeme asi 1,3 l vody. Pridáme bobkový list a 4 lyžice cukru. Necháme zovrieť a zahustíme zátrepkou (2 dl vody a 1 lyžica múky). Necháme prevrieť. Dochutíme. Podávame s kysnutou knedľou alebo so zemiakmi.