Bavorské pečené koleno
Mäkké, šťavnaté a s chrumkavou kôrkou. Jedlo krčiem a hostincov. Jedlo, ktorým nasýtite každého poriadneho jedáka a už len pri pohľade na fotku neviete udržať slinky na uzde.
Pečené bavorské koleno môžeme zaradiť medzi top pečené mäsové špeciality. Pridajte k nemu zemiaky, či kapustu, pripravte si ho podľa nášho receptu a doma Vás zaručene budú nosiť na rukách
INGREDIENCIE:
- 1 bavorské zadné koleno
- morská soľ v mlynčeku
- čierne korenie mlynčeku
- 2 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- nové korenie
- 6 bobkových listov
- 2 lyžice medu
- 500 ml svetlého piva
- 400 g malých zemiakov
- olivový olej
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 400 g kyslej kapusty
POSTUP:
- Bavorské koleno umyjeme, kožu na kolene narežeme do tvaru mriežky.
- Dáme do zapekacej misy, ochutíme soľou a čiernym korením, z oboch strán.
- Okolo pridáme nakrájané 2 cibule na mesiačiky, celé struky cesnaku, ktoré mierne roztlačíme, pridáme nové korenie, bobkový list .
- Koleno prelejeme medom, podlejeme svetlým pivom.
- Takto pripravené koleno dáme do rúry piecť na 200 stupňov, približne na dve hodiny.
- Počas celého pečenia polievame koleno vlastným výpekom a šťavou, aby mäso bolo chrumkavé a šťavnaté.
- Medzitým si pripravíme malé zemiaky, ktoré pokrájame na polovicu, alebo štvrtinky.
- Ochutíme čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom.
- Predohrejeme si panvicu, ktorú potrieme olivovým olejom a nakrájame lahôdkovú cibuľku.
- Cibuľku prihodíme na panvicu, pražíme, precedenú kyslú kapustu nasekáme, priložíme na panvicu ku pražiacej sa cibuľke, ochutíme soľou a čiernym korením.
- Prihodíme dva bobkové listy a restujeme.
- Po hodine pečenia pridáme k pečenému kolenu pripravené zemiaky a ďalej pečieme v rúre s kolenom.
- Po hodinke vyberieme z rúry misu s kolenom a zemiakmi ,
- Naservírujeme s kyslou kapustou a posypeme s nadrobno nakrájanou vňaťou zelenej cibuľky.