28 Marec, Štvrtok
 7 °C
TOP

Uvarte si voňavý vianočný punč trikrát inak

Voňavý chutný horúci nápoj, ktorý už akosi neodmysliteľne patrí k Vianociam. Máme pravdaže na mysli punč, ktorý nás dokáže príjemne zohriať. Vychutnajte si ho v kruhu najbližších a strávte príjemný večer.

Tento teplý nápoj sa zvyčajne pripravuje z čaju alebo ovocného džúsu a vody, tiež z bieleho alebo červeného vína, z tvrdého alkoholu – najčastejšie rumu a z cukru. Nemali by v ňom chýbať ani plátky citrónu, pomaranča, kúsky ovocia, a voňavé koreniny, akými sú škorica, badian, vanilka, kardamón či klinčeky.

Nealkoholický vianočný punč

Suroviny: 250 ml pomarančový džús alebo šťava, 250 ml jablkový džús, 500 ml voda, a k tomu ešte jedno jablko, dva pomaranče, 4 klinčeky, 2 badiany a celá škorica

Postup: Do hrnca nalejeme pomarančový a jablkový džús (alebo šťavu), pridáme na kúsky nakrájané jablko a plátky pomarančov. Dolejeme vodou. Vložíme klinčeky, badián a škoricu a varíme 25 minút. Podávame v pohároch či šálkach zdobené ovocím.

Vianočný punč s rumom

Suroviny: 500 ml červené víno, 300 ml voda,1 sáčok čierneho čaju, šťava z polovice pomaranča, šťava z polovice citróna, 200 ml rum, 100 g trstinový cukor, 4 celé škorice, 8 klinčekov, 2 pomaranče, 2 jablká

Postup: Do hrnca nalejeme vodu a necháme zovrieť. Pridáme čierny čaj a cukor a necháme pár minút lúhovať. Sáčok čaju vyberieme a pridáme šťavu z pomaranča a citróna, klinčeky a škoricu. Prilejeme červené víno a rum. Necháme chvíľku postáť, aby sa chute spojili. Medzitým si do pohárov nakrájame jablká a pomaranč. Punč pred podávaním zohrejeme a nalejeme do pripravených pohárov s ovocím.

Vianočný punč s likérom

Suroviny:

500 ml červené víno, 300 ml voda, 1 sáčok ovocného čaju, šťava z polovice citróna, 50 ml rum, 50 ml griotka (čerešňový alebo višňový likér), 100 g trstinový cukor, 4 celé škorice, 8 klinčekov, jahody, višne alebo čerešne (sterilizované)

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu a necháme zovrieť. Pridáme ovocný čaj a cukor a necháme pár minút lúhovať. Sáčok čaju vyberieme a pridáme šťavu z citróna, klinčeky a škoricu. Prilejeme červené víno. Necháme chvíľku postáť, aby sa chute spojili, pridáme ovocie aj so šťavou a na záver prilejeme likér a rum. Punč pred podávaním zohrejeme.

Odoslať komentár