Upečte si voňavý chlieb trikrát inak
Chýba vám doma chlebík a nemáte práve chuť naháňať sa v týchto dňoch po obchodoch? Tak sa inšpirujte našimi receptami a upečte si doma celozrnný, klasický biely či netradičný veľmi rýchly a jednoduchý jogurtový chlieb. Okrem základných surovín budete potrebovať len štipku odhodlania a trošku trpezlivosti. Odmenou vám bude voňavá dobrota.
Celozrnný chlieb
Suroviny:
3 hrnčeky vlažnej vody, 1 PL sušeného droždia, 1 PL cukru, 1 PL rastlinného oleja, 1 PL octu, 3 hrnčeky špaldovej hladkej múky, 3 hrnčeky celozrnnej múky, 1 KL soli, 2 PL sezamových alebo ľanových semiačok
Postup:
Vo veľkej mise pripravíme kvások tak, že zmiešame vlažnú vodu s droždím a cukrom. Odložíme ho na 15 minút na teplé miesto, kým droždie nezačne vytvárať bublinky.
Potom pridáme ocot a olej a postupne po troške obe preosiate múky, pričom cesto vždy po pridaní časti múky dobre premiešame. Dochutíme ho soľou a opäť premiešame. Cesto by malo byť riedke a lepivé.
Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Rúru vyhrejeme na 185°C.
Cesto pomocou stierky presunieme do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem. Na povrchu môžeme nožom urobiť zárezy a posypať semiačkami. Pečieme približne 50 minút.
Chlebík z jogurtu
Suroviny:
450g hladkej špaldovej múky alebo hladkej bielej múky, 1ČL soli, 1ČL cukru – môže byť aj trstinový, 1ČL sódy bikarbóny, 500 ml hustého bieleho jogurtu, rôzne semienka – hodia sa ľanové, slnečnicové ale pridať môžete aj lyžicu či dve ovsených vločiek
Postup:
Do misky vložíme preosiatu múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu, pridáme semienka podľa chuti. Všetko spolu premiešame.
Potom pridáme biely neochutený jogurt a opäť všetko spolu jemne premiešame polievkovou lyžicou. V žiadnom prípade cesto nemiesime.
Po pár minútach nám vznikne hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré ešte v miske len jemne vytvarujeme do tvaru guľatého bochníka. Bochník pomúčenými rukami prenesiem do ohňovzdornej sklenej misky vystlanej papierom na pečenie. Vrch cesta jemne rukou uhladíme a môžeme posypať trochou múky.
Ohňovzdornú misu vložíme do rúry, nastavíme teplotu na 190 stupňov Celzia a pečieme 50 minút. Upečený chlebík necháme na mriežke vychladnúť.
Náš tip:
Ak do cesta pridáte o lyžičku (čajovú) či dve cukru viac a semiačka nahradíte napríklad sušeným ovocím, vznikne vám bochník chuťou podobný vianočke. Skvelý je aj bez sušeného ovocia, podávaný s obľúbeným džemom.
Klasický biely kysnutý chlieb
Suroviny: – rozpis na dva bochníky
1 kg hladkej múky, 300 ml vlažnej vody, 1PL cukru, 1 kocka čerstvého droždia (42 g) alebo dva sáčky sušeného droždia, 2PL soli, 1ČL celej rasce, 1dcl oleja
Postup:
Vo veľkej mise pripravíme kvások tak, že zmiešame vlažnú vodu, cukor a droždie. Odložíme ho na 15 minút na teplé miesto.
Potom vložíme do misy preosiatu múku, soľ, rascu, olej a kvások. Vymiesime cesto, ktoré sa musí odlepovať od misky. Vypracované cesto preložíme na dosku, rozdelíme ho na dve časti a necháme ho kysnúť asi 40 minút, najlepšie na teplom mieste.
Pripravíme si formy – my sme použili dve formy na biskupský chlebík. Obe formy celé poriadne vymažeme olejom.
Cesto opäť premiesime, potom vložíme do pripravených foriem a necháme ešte podkysnúť.
Pripravíme si plech, vyložíme ho papierom na pečenie. Každý bochník vyklopíme z formy najskôr na ruku a následne preklopíme na plech tak, aby to čo bolo vo forme na vrchu, bolo na vrchu aj na plechu.
Oba bochníky potrieme studenou vodou a nožom do nich urobíme zárezy.
Chlieb pečieme v rúre vyhriatej na 180 – 190 stupňov Celzia približne 35 minút. Upečený chlieb necháme na mriežke vychladnúť.