19 Máj, Nedeľa
 16 °C
TOP

Jablkové pité dvakrát inak

Ak máte nadbytok úrody jabĺk a chcete pripraviť niečo chutné pre svoju rodinku, môžete sa nechať inšpirovať našimi receptami. Ponúkame jablkové pité v dvoch obmenách.

Netradičné jablkové pité

Suroviny: 3 vajcia, 12 PL oleja, 12 PL vlažného mlieka, 12 PL kryštálového cukru, 12 PL hladkej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 1 kg jabĺk (5-6 väčších jabĺk), 1 balíček škoricového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 hrsť hrozienok, práškový cukor na posypanie

Postup: Najskôr si pripravte plnku a to tak, že jabĺčka očistite, zbavte jadrincov a nastrúhajte. Primiešajte škoricový a vanilkový cukor. Nastrúhané jabĺčka vložte do hrnca, zahrejte a pridajte hrozienka. Premiešajte a 5 minút poduste.

Celé vajíčka vymiešajte s kryštálovým cukrom do peny. Pridajte po troške olej a mlieko. Premiešajte. Postupne pridajte ešte hladkú múku a kypriaci prášok do pečiva.

Menší plech asi 20×30 cm vystelte papierom na pečenie. Cesto rozdeľte na dve časti a jednu vylejte na plech. Dajte piecť do rúry na 180 stupňov.

Keď je pečenie zhruba v polovici, teda približne po 12 minútach, plech vyberte a na predpečené cesto rovnomerne navrstvite dusené jabĺčka. Na ne vylejte druhú polovicu cesta a dajte piecť ešte na ďalších 12 až 15 minút.

Tradičné jablkové pité

Suroviny: 600g polohrubej múky, 200g práškového cukru, 4 vajcia, 250g masla, 1 balíček prášku do pečiva, 4 balíčky vanilkového cukru, 2 balíčky škoricového cukru, 2kg jabĺk, 4 lyžice roztopeného masla

Postup: Z múky, práškového cukru, vajec, masla, prášku do pečiva a balíčka vanilkového cukru vymiešajte hladké cesto. Rozdeľte ho na dve časti. Jednu z nich vyvaľkajte a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

Jablká umyte, očistite, nastrúhajte a v miske ich zmiešajte s vanilkovým a škoricovým cukrom a s roztopeným maslo. Následne rovnomerne rozložte na cesto. Potom vyvaľkajte druhú časť cesta na plát a prikryte ním jablkovú plnku.

Povrch popichajte vidličkou a pečte v rúre vyhriatej na 180°Celzia približne 20 až 25 minút. Pred podávaním koláč posypte práškovým cukrom.

zdroj foto anialaurman pixabay

Odoslať komentár