07 Október, Piatok
 20 °C
TOP

Ako na prípravu a skladovanie jedál

Osvojte si pravidlá prípravy a skladovania jedál, predídete tak možným rizikám či zdravotným ťažkostiam.

„Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženiu nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné,“ upozorňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR.

V kuchyni:

-obľúbeným miestom baktérií je kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu, udržiavajte ich v čistote

-pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, si dôkladne umývajte ruky

-rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky a kuchynského náčinia

-nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie

-potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté

-mäso znečistené od krvi iba opláchnite pod tečúcou pitnou vodou, nenamáčajte ho vo vode, v umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú

-pri tepelnom opracovaní mäsa dodržiavajte čas a správnu teplotu, zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy

-surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín

-pred použitím vajíčka neumývajte, pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou a dôkladne ich tepelne spracujte.

Pravidlá pre chladničku:

-majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 48 hodín

-zeleninové a cestovinové šaláty, či uvarenú ryžu pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 12 hodín

-obložené misy a chlebíčky pri teplote 0-4 stupne Celzia 6 hodín

-uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia

-potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova

Informácie poskytol Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu ÚVZ SR

zdroj foto pixabay

Odoslať komentár