Ako na prípravu a skladovanie jedál
Osvojte si pravidlá prípravy a skladovania jedál, predídete tak možným rizikám či zdravotným ťažkostiam.
„Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženiu nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné,“ upozorňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR.
V kuchyni:
-obľúbeným miestom baktérií je kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu, udržiavajte ich v čistote
-pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, si dôkladne umývajte ruky
-rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky a kuchynského náčinia
-nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie
-potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté
-mäso znečistené od krvi iba opláchnite pod tečúcou pitnou vodou, nenamáčajte ho vo vode, v umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú
-pri tepelnom opracovaní mäsa dodržiavajte čas a správnu teplotu, zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy
-surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín
-pred použitím vajíčka neumývajte, pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou a dôkladne ich tepelne spracujte.
Pravidlá pre chladničku:
-majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 48 hodín
-zeleninové a cestovinové šaláty, či uvarenú ryžu pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 12 hodín
-obložené misy a chlebíčky pri teplote 0-4 stupne Celzia 6 hodín
-uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia
-potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova
Informácie poskytol Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu ÚVZ SR
zdroj foto pixabay