Kung-pao s ryžou
Jedným z najznámejších činských jedál na Slovensku je práve Kung-pao. Pochádza z provincie Sichuan. Legenda hovorí, že ho vymyslel guvernér Ding Baozhen. Miloval arašidy a korenisté chute. Varieval ho len doma, no neskôr dobrôtka prenikla do sveta. Vláda Čching guvernérovi udelila oficiálny titul „Kung pao“ čo v preklade znamená – dôstojník, ktorý vychováva korunného princa. A presne toto pomenovanie nesie aj jeho špecialita. Pripravte si ju podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- 2 kusy kuracích pŕs
- paprička chilli
- polovička poháru arašidov
- zázvor
- červená paprika
- mrazená čínska zelenina
NA MARINÁDU:
- 1 PL sójovej omáčky
- čajová lyžička hnedého cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 PL ryžový ocot
- 1 žĺtok
NA OMÁČKU:
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- lyžica kukuričného škrobu
- pol lyžice chilli omáčky
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL ryžového octu
- 1 čajová lyžička hnedého cukru
- 1 lyžica červeného vína
- olej
POSTUP:
- Kuracie prsia si narežeme na malé kúsky. Zmiešame všetky prísady na marinádu, pridáme ju k mäsku a necháme odstáť. Ideálne minimálne pol hodinku. Najlepšie cez celú noc.
- Arašidy aj s chilli papričkou osmahneme na oleji. Povyberáme ich a dolejeme viac oleja, do ktorého vložíme namarinádované mäso. Opečieme ho zhruba 2 minútky.
- Zmiešame všetky ingrediencie na vytvorenie omáčky. Osobitne si nakrájame papriku a na strúhadle nastrúhame zázvor. Rozpálime olej v hlbokej, väčšej panvici. Pridáme opečené mäso, arašidy s chilli, zázvor i papriku a mrazenú zeleninu. Miešame a po minúte pridáme aj pripravenú omáčku. Varíme pokiaľ mäso nie je mäkké. Ako prílohu môžete zvoliť ryžu i kapustový šalát.