20 Júl, Sobota
 24 °C
TOP

Kung-pao s ryžou


Jedným z najznámejších činských jedál na Slovensku je práve Kung-pao. Pochádza z provincie Sichuan. Legenda hovorí, že ho vymyslel guvernér Ding Baozhen. Miloval arašidy a korenisté chute. Varieval ho len doma, no neskôr dobrôtka prenikla do sveta. Vláda Čching guvernérovi udelila oficiálny titul „Kung pao“ čo v preklade znamená – dôstojník, ktorý vychováva korunného princa. A presne toto pomenovanie nesie aj jeho špecialita. Pripravte si ju podľa nášho receptu.

INGREDIENCIE:

  • 2 kusy kuracích pŕs
  • paprička chilli
  • polovička poháru arašidov
  • zázvor
  • červená paprika
  • mrazená čínska zelenina


NA MARINÁDU:

  • 1 PL sójovej omáčky
  • čajová lyžička hnedého cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL ryžový ocot
  • 1 žĺtok


NA OMÁČKU:

  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • lyžica kukuričného škrobu
  • pol lyžice chilli omáčky
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL ryžového octu
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru
  • 1 lyžica červeného vína
  • olej

POSTUP:

  1. Kuracie prsia si  narežeme na malé kúsky. Zmiešame všetky prísady na marinádu, pridáme ju k mäsku a necháme odstáť. Ideálne minimálne pol hodinku. Najlepšie cez celú noc.
  2. Arašidy aj s chilli papričkou osmahneme na oleji. Povyberáme ich a dolejeme viac oleja, do ktorého vložíme namarinádované mäso. Opečieme ho zhruba 2 minútky.
  3. Zmiešame všetky ingrediencie na vytvorenie omáčky. Osobitne si nakrájame papriku a na strúhadle nastrúhame zázvor. Rozpálime olej v hlbokej, väčšej panvici. Pridáme opečené mäso, arašidy s chilli, zázvor i papriku a mrazenú zeleninu. Miešame a po minúte pridáme aj pripravenú omáčku. Varíme pokiaľ mäso nie je mäkké. Ako prílohu môžete zvoliť ryžu i kapustový šalát.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár