Oslaďte si víkend palacinkami
Mäkké, nadýchané, bez hrudiek, ľahké s jemnou a lahodnou chuťou. Presne takto by podľa zhody viacerých kuchárov mali vyzerať najlepšie palacinky na svete.
Do Uhorska ich priniesol kuchár Francisco Palaccini z Francúzska. Ako gastronomický špión tam odišiel s vtedajším grófom. Po návrate recept vylepšil a vďaka tomu si dnes môžeme na nich pochutnávať. Pripravte si sladkú dobrôtku podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- 1 vajíčko
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 150 g hladkej múky
- štipka soli
- vanilkový cukor
- olej
POSTUP:
- V miske si vytvorte cesto. Do mlieka zašľahajte vajíčko a 2 žĺtka. Pridajte len štipku soli a vanilkový cukor.
- Postupne zamiešavajte po častiach múku. Cesto má byť riedke. Nechajte ho vždy aspoň pol hodinku postáť, pretože múka sa postupne rozpúšťa a cesto sa zahusťuje. Ak sa vám cesto zdá husté až príliš, zrieďte ho mliekom.
- Na panvicu dajte pár kvapiek oleja, poriadne rozohrejte a môžete piecť.
- Cesto si naberieme naberačkou a rovnomerne rozlejeme. Zvyčajne stačí jedna naberačka na celú palacinku. Po asi dvoch minútach palacinku otočíme a opekáme z druhej strany.
- Na záver môžete palacinky potrieť džemom, či nutellou. Pridáme šľahačku i čokoládovú polevu.