22 December, Nedeľa
 0 °C
TOP

Čo uvariť počas pôstu?

Uplynulú stredu začal takzvaný „Veľký pôst“, ktorý trvá od Popolcovej stredy až do Veľkej noci. Kedysi bol vnímaný veľmi prísne. Celý čas sa nejedlo mäso ani zvierací tuk, dokonca ani mlieko a vajcia. V dnešnej dobe sa v tomto čase ľudia obmedzujú práve v jedení mäsa. Pripravili sme si pre vás recept na domáce „ňoky“ so špenátom, bazalkovým pestom a parmezánom.

INGREDIENCIE:

Na “ŇOKY“

  • 500 g zemiakov
  • 1 ks žĺtok
  • 80 g hladká múka
  • Soľ

BAZALKOVÉ PESTO:

  • 2 hrste bazalkových listov
  • 50 g  píniové oriešky
  • 1 strúčik cesnaku
  • extra panenský olivový olej
  • podľa chuti – soľ, mleté čierne korenie

NA ŠPENÁT

  • 2 PL masla
  • 120 g čerstvý špenát
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie Parmezán 

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme domáce „ňoky“. V šupke si uvaríme zemiaky. Scedíme ich. Keď sa vychladia, ošúpeme.
  2. Pridáme žĺtok, hladkú múku, štipku soli a na jemne pomúčenej doske vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 5 častí a z každej vytvarujeme valček. Nožom z neho vykrajujeme ňoky. Necháme ich trošku postáť na pracovnej doske.
  3. Pripravíme si bazalkové pesto. Do mixéra vložíme bazalku, oriešky, cesnak, soľ a korenie a všetko spolu rozmixujeme nadrobno. Postupne prilievame olivový olej a mixujeme do pomerne tuhej konzistencie.
  4. Pripravíme si špenát. Na panvici si zohrejeme maslo, pridáme listy špenátu, cesnak, soľ, korenie. Zahrievame až kým špenátové listy nestratia objem a následne odstavíme z plameňa.
  5. Necháme zovrieť vodu a hádžeme do nej ňoky. Asi minutu po tom, ako vyplávajú na povrch ich vyberieme naberačkou a dáme do panvice so špenátom. Zalejeme bazalkovým pestom a premiešame. Na záver pridáme nastrúhaný parmezán.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár