23 November, Sobota
 2 °C
TOP

Chystáme poklady do špajzy

Zber úrody v našich záhradách vrcholí. Na hriadkach sú ešte posledné paradajky, papriky, tekvice či cukety. Prinášame zopár tipov ako ich spracovať, aby sme si na nich pochutnali aj v zime.

Nátierka z červenej kápie
Suroviny:
2,5 kg červenej kápie, 250 ml rastlinného oleja, 100 ml octu, 50 g nakladača, 150 g kryštálového cukru, 1 KL soli, feferónky podľa chuti – 1 až 3 kusy.
Postup:
Papriku a fefrónky umyte, zbavte jadrovníkov a spolu pomeľte na mäsovom mlynčeku. Vložte do hrnca a postupne pridajte olej, ocot, cukor, soľ a preosiaty nakladač. Všetko spolu dôkladne premiešajte. Varte za stáleho miešania 30 minút od bodu varu. Ešte horúce nalejeme do menších zaváracích pohárov. Uzatvorte viečkom a uložte do deky, kým nátierka nevychladne.
Náš tip: Ak máte obavy, aby sa nátierka nezačala kaziť, môžete dať poháre po uzatvorení ešte na 2 minúty sterilizovať.

Cukety v olivovom oleji
Suroviny:
500g cukety, 50ml olivového oleja, 10ml (5%) octu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie
Postup:
Cukety umyte, nakrájajte na kolieska a vložte do misy.
Ocot uveďte do varu, cukety ním prelejte a nechajte postáť asi 30 minút. Potom pridajte soľ, korenie a premiešajte.
Feferónky umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na plátky. Cesnak olúpte a pokrájajte na menšie kúsky.
Do menších zaváracích pohárov vložte plátky cukiet aj s trochou octového nálevu, ten si rovnomerne rozpočítajte na všetky poháre. Do každého pohára vložte kúsky cesnaku a plátky feferóniek. Následne dolejte obsah pohárov olejom tak, aby bola cuketa ponorená.

Sušené paradajky v olivovom oleji
Suroviny:
paradajky, olivový olej, cesnak a bylinky podľa chuti (hodí sa bazalka, oregano aj tymián), soľ, korenie
Postup:
Zrelé paradajky umyte, osušte a nakrájajte na plátky v hrúbke asi jeden centimeter.
Plech vyložte papierom na pečenie, rovnomerne naň poukladajte plátky paradajok a sušte v rúre pri teplote maximálne 90°C 4 až 10 hodín – podľa požadovaného stupňa vysušenia. Dvierka rúry nechajte pootvorené aby mohla vlhkosť z paradajok postupne unikať.
Suché plátky paradajok postupne navrstvite do menších zaváracích pohárov a jednotlivé vrstvy prekladajte cesnakom, bylinkami, osoľte a okoreňte podľa chuti. Paradajky poriadne v nádobe utlačte zalejte až po vrch olivovým olejom.

Tekvicové čatní
Suroviny:
1kg tekvice, 400g paradajok, 250g cibule, 4 strúčiky cesnaku, 60g sušených hrozienok, 2 PL soli, 1ČL mletého čierneho korenia, 1ČL mletého nového korenia, 700g hnedého cukru, 5 dl octu
Postup:
Tekvicu rozkrojte na dve časti, zbavte ju jadierok a pokrájajte na kocky.
Paradajky sparte, olúpte, zbavte zrniek a nakrájajte.
Cibuľu a cesnak olúpte, pokrájajte a vložte do hrnca. Pridajte tekvicu aj paradajky, podlejte vodou a nechajte chvíľu dusiť. Potom pridajte prepláchnuté hrozienka, korenie, cukor a soľ. Varte ďalej bez pokrievky za občasného miešania, kým zmes nezhustne. Ku koncu varenia pridajte ocot a krátko povarte. Následne plňte do zaváracích pohárov, ktoré po uzatvorení obráťte na 15 minút hore dnom.
RENÁTA KOPÁČOVÁ

Odoslať komentár