21 December, Sobota
 5 °C
TOP

Zásady ochrany zdravia pre cestovateľov

Vyrážate onedlho na dovolenku a chcete si ju užiť čo najlepšie? Na čo nezabudnúť, aby sa dovolenka vydarila k spokojnosti celej rodiny? Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) ponúkajú užitočné rady, na čo si dávať pozor na dovolenke a to nielen v zahraničí:

Cestovanie

„Počas cestovania autom je potrebné klimatizáciu používať tak, aby vám neškodila. To znamená, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím auta nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia. Tiež je potrebné nasmerovať prúd vzduchu do priestoru a nie priamo na tvár a chrbát,” odporúča vedúca odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR doktorka Milada Eštóková a dodáva, že počas leteckej prepravy sa odporúča používať respirátor.

Turistika na horách

„V prípade turistiky na horách zvážte počasie v aktuálny deň, nepreceňujte svoje fyzické schopnosti. Počas búrky sa nezdržiavajte na otvorenom priestranstve, pri otvorených lokalitách vodných plôch a ich blízkom okolí. Opustite vrchol a hrebene hôr, postupujte do nižších polôh a dolín, vzdiaľte sa od vysokých stromov, stožiarov, kovových reťazí, plotov či zábradlí. Počas búrky preventívne vypnite elektronické zariadenia, ako napríklad mobil. Snažte sa nájsť a prečkať búrku napríklad v chate, útulni alebo pod prístreškom, ktorý nevyčnieva nad okolitý terén. Ak sa rozhodnete ukryť v previse alebo jaskyni, držte sa čo najďalej od vchodu a stien, posaďte sa na izolujúci materiál a spojte končatiny. Zamedzte kontaktu s vodivými predmetmi – kovové predmety, turistické palice či dáždnik dajte čo najďalej od seba. Pri ústupe pred búrkou sa snažte robiť menšie kroky a ruky držte pri tele, aby ste minimalizovali riziko krokového napätia. Ak sa pohybujete ako väčšia skupina ľudí, snažte sa rozptýliť na vzdialenosť aspoň troch metrov,” radí vedúca odboru hygieny životného prostredia ÚVZ SR doktorka Milada Eštóková.

Zvieratá a hmyz

Podľa odborníkov je tiež prospešné vyvarovať sa kontaktu s voľne sa pohybujúcimi zvieratami, uprednostniť kvalitné bývanie v hoteloch vzdialených od liahní komárov, využívať neporušené moskytiéry – ochranné siete proti komárom, používať repelentné prípravky, nosiť košele s dlhým rukávom, dlhé nohavice, predovšetkým po súmraku, nosiť bavlnené či ľanové odevy, ktoré sajú pot, chrániť sa pred kliešťami, nosiť vhodné oblečenie ktoré účinne bráni kliešťom v prístupe k pokožke, používať repelenty, po pobyte v prírode dôkladne skontrolovať pokožku, či nedošlo k zakliešteniu.

Stravovanie

V prípade stravovania sa počas dovolenky, odborníci odporúčajú:

-piť nápoje (vrátane minerálnej a pramenitej vody a mlieka) len v originálnom balení

-na kávu a čaj používať len prevarenú pitnú vodu alebo vodu zo spotrebiteľského balenia,

-konzumovať len dôkladne tepelne spracované jedlo (dôkladne uvarené a prepečené)

-nejesť neumyté surové ovocie a zeleninu; jesť len ovocie, ktoré sa dá ošúpať, respektíve ovocie a zeleninu, ktoré sú dôkladne umyté pitnou (balenou) vodou,

-vyhýbať sa konzumácii surového mäsa, surových rýb a surových morských živočíchov (vrátane šalátov z nich pripravených)

-vyhýbať sa majonézam, vajíčkam, studeným misám,

-mlieko a mliečne výrobky jesť iba pasterizované, čiže riadne tepelne upravené (inak hrozí aj riziko nákazy kliešťovou encefalitídou),

-nekonzumovať jedlá, ktoré už raz boli zohriate

-v zahraničných destináciách nepoužívať na chladenie nápojov ľadové kocky, pretože môžu byť vyrobené z kontaminovanej vody,

-zvažovať, či je v danej destinácii bezpečné konzumovať zmrzlinu – pozrite si, či je zmrzlina hladká, bez kryštálikov ľadu alebo hrudiek nerozmixovaných surovín, či vonia po použitých surovinách; všimnite si, či sú prostredie predajne, pracovné plochy a náčinie čisté, či sú nádoby aj kornútky na zmrzlinu chránené pred znečistením, či personál používa jednorazové rukavice, prípadne, či má kornútok okolo seba obal, ktorý bráni jeho kontaminácii. Porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou (množia sa tam mikroorganizmy),

-časté a dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou, prípadne použitie čistiacich výrobkov na báze alkoholu,

-umývanie zubov len pitnou (balenou) vodou.

Ilustračné foto. zdroj foto DariuszSankowski pixabay

Odoslať komentár