05 Október, Sobota
 11 °C
TOP

Kukurica pre naše zdravie

Varená kukurica patrí k letu podobne ako napríklad zmrzlina. Jej sladké žlté zrniečka obľubujú takmer všetci a okrem toho, že si na nich skvelo pochutíme, získame vďaka nim veľa zdraviu prospešných látok. A hoci väčšina z nás pozná len kukuričné klasy žltej farby, môžu mať aj iné podoby, napríklad modrú, červenú fialovú či čiernu.

Ak máme dostatočne priestrannú záhradu, môžeme si vypestovať vlastnú kukuricu. Jej semená vysejeme na slnečné miesto a ideálne do dobre priepustnej pôdy. V čase kvitnutia a tiež pri tvorbe klasov, nemôžeme zabúdať na kvalitnú zálievku.

Účinky na zdravie

„Kukurica obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B či vitamín E, škrob, bielkoviny, tuky, celulózu. Z minerálov obsahuje napríklad draslík, horčík či fosfor. Kukurice s odlišným zafarbením obsahujú i rozdielny obsah fytochemikálií – flavonoidov a karotenoidov, ktoré zabezpečujú ich rozličné zafarbenie,“ približuje na sociálnej sieti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava MUDr. Šranková a dodáva, že napríklad modrá, červená či fialová kukurica majú vyššiu koncentráciu flavonoidov – antokyanínov. Typická žltá kukurica má svoju žltú farbu vďaka obsahu karotenoidov, a to najmä luteínu a zeaxantínu, ktoré majú antioxidačné účinky a veľmi prospešne pôsobia na zdravie očí. „Kukurica je taktiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravú funkciu tráviaceho traktu,“ popisuje odborníčka na zdravú výživu a uvádza tiež, že kukurica zabezpečuje pocit nasýtenia, vyrovnáva a dodáva hladinu cukru do krvi.

Akú si vybrať?

V obchodnej sieti si môžeme kukuricu zakúpiť počas celého roka, či už mrazenú alebo konzervovanú. Počas leta, ju však zoženieme na pultoch predajní či na trhu aj v čerstvej forme. Vyberať by sme si podľa odborníkov z RÚVZ Bratislava mali klasy pevne zabalené do sýto zelených šupiek, skladovať ich neolúpané v chladničke a spotrebovať ich v priebehu niekoľkých dní.

Použitie

Čerstvá kukurica asi najlepšie chutí varená, môžeme ju však aj grilovať, prípadne jej sladké zrniečka využiť pri príprave rozličných šalátov, polievok či placiek.

Náš tip: Varená kukurica

Suroviny: kukurica, maslo, soľ

Postup: Kukuričné klasy odrežeme od stebla tak, aby na nich ostali 2 až 3 vnútorné listy.

Potom ich vložíme do väčšieho hrnca a uvaríme do mäkka.

Uvarené klásky kukurice zbavíme po uvarení listov, položíme ich na tanier, posolíme a na každý položíme plátok masla.

Ilustračné foto. zdroj foto Couleur pixabay

Odoslať komentár