19 Apríl, Piatok
 5 °C
TOP

Výstava v múzeu máp

Už ste sa zamysleli nad tým, koľko máp potrebuje pilot, ktorý chce priletieť na letisko M.R. Štefánika v Bratislave? Všetko čo musí pilot vedieť, aké mapy sa využívajú a kto ich vyrába sa dozviete v Slovenskom múzeu máp. Výstava leteckých máp je sprístupnená do 23. marca.

Výstava pozostáva zo zbierky historických vojenských leteckých máp, súčasných orientačných leteckých máp vydávanými našimi vojakmi, plánovacích a navigačných máp Európy či sveta a rôzne iné. „V súčasnosti máme všetky potrebné údaje a mapy v elektronickej navigácii. Avšak aktualizovanú leteckú ICAO mapu podľa štandardov NATO musí mať každý pilot na palube. Pri vojenských navigačných a plánovacích mapách sa určité údaje nesmú zaznačovať do navigácie, len do papierových máp. Aj tieto typy mapových diel nájdu návštevníci počas výstavy v múzeu,“ hovorí pilot, letecký fotograf a riaditeľ múzea, Milan Paprčka. Návštevníci budú mať možnosť nahliadnuť do kartografických diel, v ktorých sú zaznačené tie najdôležitejšie prvky pre športových a dopravných pilotov, stíhačov či vrtuľnikárov. Výšky pohorí, výšky vertikálnych prekážok, letecké priestory, vymedzenie nebezpečných či zakázaných priestorov, zaznačenie letísk a mnoho iných dôležitých informácií musia piloti vedieť z máp pohotovo vyčítať. Každá skúška pre pilota pozostáva z vedomostí, okrem iného, aj z leteckej meteorológie. Súčasťou výstavy leteckých máp je najväčšia edícia leteckých kníh na svete.

Zalietajte si s nohami pevne na zemi

Múzeum máp je síce priestorovo menšie múzejné zariadenie, avšak s nadregionálnym významom. Návštevníkov upúta nielen svojím zbierkovým fondom, ale aj novodobými výdobytkami najnovších technológií. K bohatej interaktivite expozície pribudla aj nová moderná atrakcia – letecký simulátor. „Ako aj počas výstavy trvajúcej do 23. marca, tak aj po jej skončení si návštevníci môžu zalietať nad svojou obcou či vysnívanou krajinou kdekoľvek vo svete. Aspoň na chvíľu môžete zažiť autentický pocit aké je to sedieť na mieste pilota a vyskúšať si akýkoľvek typ športového lietadla, stíhačky, vrtuľníka či dopravného lietadla. A to všetko s nohami pevne na zemi,“ uzatvára kurátorka múzea, Andrea Farkašová.

zdroj foto Slovenské múzeum máp

Odoslať komentár