23 November, Sobota
 3 °C
TOP

Ako správne zamraziť ovocie a zeleninu

Takmer každá domácnosť si v lete robí zásoby zo sezónneho ovocia či zeleniny. Okrem zavárania je však veľmi obľúbenou formou konzervovania aj mrazenie. Je jednoduchšie ako zaváranie a zároveň zostáva ovocie aj zelenina pevné, zachová si svoju farbu, vôňu či chuť. Viete však, ako správne zamrazovať, aby vám ovocie či zelenina vydržali v mrazničke aj niekoľko mesiacov?

Ešte skôr, ako sa pustíte do mrazenia, mali by ste si pripraviť vhodné obaly. Najvhodnejšie sú plastové nádoby určené na zmrazovanie. V predajniach s domácimi potrebami ich nájdete tak, že sú označené vločkou alebo hviezdičkou. Samozrejme, vhodnou alternatívou sú aj uzatvárateľné nádobky od potravín ako je napríklad rastlinné maslo či tavené syry a nátierky. Použiť môžete aj mikroténové vrecká, z ktorých treba vytlačiť nadbytočný vzduch.

Ako zmrazovať?

Ideálne je rýchle zmrazovanie v malých množstvách. Proces mrazenia môžeme urýchliť tak, že nastavíme mrazničku na maximálny výkon, prípadne môžeme pred zmrazením ochladiť ovocie a zeleninu v chladničke. Ideálne ešte v deň zberu.

OVOCIE

Určite si dajte pozor na to, aby ste ovocie mrazili nasucho. Plody umyte, nechajte ich dôkladne odkvapkať, prípadne ich osušte. Zmrazovať môžete aj tak, že k umytému a odkvapkanému ovociu pridáte kryštálový cukor.

Aké ovocie je vhodné na zamrazenie? Marhule, broskyne, čučoriedky, brusnice, jahody, maliny, egreše, ríbezle, černice, hrozno, hrušky, jablká – nakrájané aj nastrúhané, slivky,ringloty, čerešne, višne, všetko ideálne bez kôstok

ZELENINA

Ideálny spôsob uskladnenia zeleniny v mrazničke je, že ich predtým blanšírujete, teda mierne obvaríte. Umytú, očistenú a nakrájanú zeleninu zalejeme vriacou vodou a necháme povariť približne dve minúty. Zeleninu následne prudko ochladíme, a to tak, že ju vložíme do studenej vody s pár kockami ľadu. Výnimkou je brokolica, pri nej ľad nie je vhodný,

Ochladenú zeleninu uložíme na čistú utierku, opatrne osušíme a zmrazujeme

Ktorá zelenina je vhodná na mrazenie? Baklažán, brokolica, pažítka, mladé struky fazule, hrášok, cícer, bôb, karfiol, kel, kaleráb, paprika, tekvica – ideálne nastrúhaná, cuketa, špenátové listy, kukurica.

Okrem toho môžeme mraziť aj huby, rôzne vňate a bylinky. Huby

najlepšie po blanšírovaní, vňate a bylinky umyté, osušené a nakrájané nadrobno. Pri varení oceníte, ak budete mať vňaťky či bylinky v mrazničke uskladnené v nádobkách na ľad prípadne zabalené v alobale.

Odoslať komentár