Vinobranie za dverami…
Končí leto, prichádza jeseň a v slovenských viniciach dozrieva jedno z najzdravších ovocí – hrozno. Rôzne farby, odrody… Tmavomodré, zelené, biele, červené, čierne, ale aj žlté, oranžové či ružové – majú jedno spoločné. Nízky obsah kalórií a vysoký obsah telu prospešných látok a antioxidantov.
Je to takmer neuveriteľné,, ale existuje približne 60 druhov stolového hrozna a viniča, určeného na výrobu vína, v rámci ktorých bolo objavených viac ako osemtisíc odrôd. Najviac z nich pochádza priamo z Európy alebo z Ameriky. Hrozno je veľmi prispôsobivé a v závislosti od odrody, je možné ho pestovať na celom svete s výnimkou Antarktídy či Arktídy. Pre každé podnebie sú však vhodné iné odrody hrozna.
Stolové hrozno, vhodné na priamu konzumáciu, má väčšie bobule, pomerne tenkú šupkou a minimum zrniečok – čo je výsledkom dlhodobého šľachtenia. Hrozno, z ktorého sa vyrába víno, je oveľa menšie, s hrubšou šupkou a má viac zrniečok.
Bobule hrozna obsahujú až 80% vody, vlákninu, bielkoviny, sacharidy, železo, meď, mangán, horčík, vápnik, fosfor, sodík, vitamíny C, E, B6 a antioxidanty. Čerstvé hrozno sa vyznačuje vysokým obsahom bioflavonoidov, polyfenolov, ale i karotenoidov s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami.
Aké má hrozno účinky na zdravie? Podľa mnohých výskumov účinne chráni srdcovocievny systém, znižuje tvorbu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje tvorbu toho dobrého, priaznivo pôsobí na krvný tlak, bráni nadmernej zrážanlivosti krvi a tiež pozitívne pôsobí na pružnosť ciev. Niektoré výskumy preukázali, že hrozno dokonca spomaľuje rast rakovinových buniek a aktivizuje regeneráciu zdravých buniek. Vhodné je tiež na prečistenie močových ciest a obličiek, zmierňuje únavu a depresie a čo ocenia hlavne dámy, napomáha pri obnove kolagénového vlákna a pružnosti pokožky.
Bobule hrozna patria medzi super – potraviny, sú bohaté na rastlinné pigmenty – karotenoidy. Betakarotén sa stará o zdravie pokožky, luteín a zeaxantín chránia pred sivým zákalom a degeneráciou makuly, najčastejšou príčinou stareckej slepoty.
V hrozne sa nachádza veľké množstvo kvercetínu, šupka a zrniečka červeného hrozna sú bohaté na resveratrol. Oba antioxidanty majú protizápalové účinky. Vedci zistili, že resveratrol aktivuje gény zodpovedné za dlhovekosť a chráni mozog. Polyfenoly znižujú krvný tlak, upravujú cholesterol a zabraňujú usadzovaniu plaku na stenách čriev.
Recepty z redakčnej kuchyne
Šalát s hroznom
Potrebujeme: 1 melón cantaloupe, 300 g hrozna, 2 hrste miešaných šalátových listov, 200 g
syra Feta, 2 PL olivového oleja, 2 PL balzamikového octu
Postup: Melón očistíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme k nemu očistené hrozno a rozmrvený syr Feta. Olivový olej rozmiešame s balzamikovým octom a zálievku máme hotovú. Všetko navrstvíme na šalátové listy a môžeme podávať.
Hroznový koláč
Potrebujeme: 500 g hladkej múdky, 350 ml mlieka, 50 g masla, 20 g droždia, 2 polievkové lyžice cukru, štipku soli, hrozno, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 lyžicu mletej škorice a na posýpku 4 lyžice múky, 4 lyžice práškového cukru a 60 g masla.
Postup: Najprv si pripravíme kysnuté cesto a necháme ho nakysnúť, zo surovín na posýpku si pripravíme posýpku. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na veľkosť plechu a preložíme na vymastené plechy, na cesto poukladáme bobuľky hrozna, posypeme vanilkovým cukrom, mletou škoricou a posýpkou, dáme piecť pri teplote 180°C 20 minút. Vychladnutý koláč nakrájame a podávame. Dobrú chuť.
Hroznový džem
Na približne 1,5 – 2 kg červeného hrozna budeme potrebovať asi 1 kilogram kryštáľového cukru.
Umyté hrozno vložíme do hrnca a za stáleho miešania ho na miernom ohni privedieme k varu, potom ho odstavíme a rozmixujeme. Zmes prepasírujeme cez jemné sitko a zasypeme cukrom. Keď sa cukor roztopí, zmes opäť zohrievame na miernom ohni. Varíme, až kým nebudeme mať hustý džem hustý. Ak si nie ste istí, kvapnite z neho na malý tanier a vložte na pár minút do chladničky, ak stuhne, je hotový. Poháre s džemom ešte sterilizujeme pri teplote 90°C asi 10 minút.