Zapečená zelená špargľa so slaninou a parmezánom
Hovorí sa jej aj kráľovná jarnej kuchyne. Jej sezóna totiž trvá od apríla do júna. Špargľa. Je plná antioxidantov a má protizápalové vlastnosti. Ako liečivo sa používa už 2500 rokov. Okrem toho, že je lahodná a bohatá na vitamíny a minerály, má len minimum kalórii. Je teda vhodná aj na jarnú očistu. Pripravte si zapečenú špargľu so slaninou a parmezánom podľa nášho receptu.
INGREDIENCIE:
- Zelená špargľa
- Parmezán
- Anglická slaninka
- Maslo
- 1 vaječný žĺtok
- Sladká smotana
- Šťava z citrónu
NA PRÍLOHU:
- Šalátový mix
- Olivový olej
- Cherry paradajky
- Šalátová uhorka
- Balsamico
- Med
- Kremžská horčica
POSTUP:
- Spodné časti špargle oškrabeme, tvrdé konce odrežeme. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Dáme do osolenej vriacej vody a povaríme asi 20 minút.
- Vezmeme si zapekaciu misu. Potrieme spodok i boky obyčajným maslom. Najprv uložíme špargľu. Na ňu naukladáme nakrájané pásiky slaninky. Smotanu rozmiešame so žĺtkom. Vylejeme na špargľu so slaninou. Posypeme nastrúhaným parmezánom. Vložime do rúry vyhriatej na 200° na asi 10 minút.
- Zatiaľ si pripravíme prílohu. Šalátový mix si umyjeme. Nakrájame paradajky a uhorku. Zmiešame dokopy.
- Pripravíme si medovo-horčicovú zálievku. 4 lyžice olivového oleja zmiešame s jednou lyžicou balsamica, 1 lyžicou medu a 2 čajovými lyžicami horčice. Poriadne vymiešame a zalejeme pripravený šalát. Naservírujeme spolu s hotovou špargľou na tanier.