28 November, Štvrtok
 7 °C
TOP

Vianočné inšpirácie z redakčnej kuchyne

Najkrajšie sviatky v roku sa nezadržateľne blížia a mnohé gazdinky už intenzívne rozmýšľajú o tom, aké maškrty by ešte pripravili svojej rodinke. Možno sa necháte inšpirovať aj našimi tipmi z redakčnej kuchyne, medzi ktorými sú aj zdravšie verzie sladkých dobrôt. Všetky sú odskúšané a môžeme ich len odporúčať.

Žerbo rezy

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 250 g hery, 2 vajíčka, 20 g droždia, 1 ČL sody bicarbony, 2 PL práškového cukru, 200 g mletých orechov, 200 g práškového cukru do plnky, pikantný lekvár, 150 g čokoládovej polevy

Postup: Zo surovín spracujeme cesto, rozdelíme ho na 3 časti a rozvaľkáme ich na veľkosť plechu. Opatrne preložíme na plech, potrieme lekvárom, posypeme orechmi zmiešanými s cukrom a prekryjeme druhým rozvaľkaným cestom. Postup ešte raz zopakujeme, vrchnú čast tretieho cesta nenatierame. Koláč necháme hodinu kysnúť. Pečieme 25 až 35 minút pri 220 °C, vychladnutý polejeme čokoládovou polevou.

Orechové košíčky

Potrebujeme: Košíčky – 400 g hladkej múky, 130 g práškového cukru, 2 žĺtka, 2 polievkové lyžice mlieka, 200 g masla. Orechová náplň – 250 ml šľahačkovej smotany, 250g strúhaných orechov, 100 g zomletých piškót, 50 g masla, 50 g práškového cukru. Na zdobenie: 200 g čokoládovej polevy, orechy

Postup: Košíčky: Múku preosejeme. V strede vyhlbime jamku, pridáme cukor, na plátky nakrájané maslo, žltka a mlieko. Vymiesime cesto, bude také „krehké“. Prikryté cesto dáme na dve hodiny do chladničky. Potom po malých kúskoch odoberáme cesto a plníme ním maslom vymastené formičky v tenkej vrstve. Pečieme pri teplote cca 200°C cca 10 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. košíčky by mali chytiť ľahký svetlohnedý nádych. Necháme trocha vychladnúť a košíčky vyklopíme. Orechová náplň: Smotanu necháme zovrieť. Primiešame zomleté orechy. Potom pridáme maslo, rozdrvené piškóty, cukor a rum podľa chuti. Náplň dáme do zdobiaceho vrecka bez nadstavca a naplníme košíky. Vrch opatrne polejeme hustou čokoládovou polevou a ozdobíme kúskami orechov.

Biele rumové guľky

Potrebujeme: 200 g detskych piskot, 2 PL kokosu, 2 vanilkove cukre, 100 g obycajneho masla, 100 g bielej cokolady, rum, mlieko podla potreby, kokos na obaľovanie

Postup: Piškóty najemno nastrúhame. Do vzniknutej piškotóvej múky dáme kokos, vanilkový cukor, rozpustené maslo, rozpustenú bielu čokoladu, asi 0,5 dcl letného mlieka a 3-4 PL rumu. Všetko spolu zmiešame na hladké cesto, rukou robíme guľky, ktoré obaľujeme v kokose a necháme stuhnúť v chladničke.

Burizónové karamelové guličky

Potrebujeme: 370 g kryštálového cukru, 150 g masla, 1 kondenzované sladené mlieko, 2 až 2,5 sáčku burizónov

Postup: Do väčšieho hrnca dáme cukor a rozpustíme ho na karamel. Občas premiešajte, aby sa nepripáli. Pridáme maslo a za stáleho miešania ho rozpustíme. Následne prilejeme mlieko, karamel sa najprv zrazí, ale dôkladne miešame tak dlho, až kým sa celkom nerozpustí a spojí s mliekom. Po rozpustení karamelu vznikna kaša, odstavíme ju z ohňa a vmiešame do nej burizóny, necháme vychladnúť. Po vychladnutí tvarujeme guličky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov.

Ananásový zákusok

bez múky a cukru

Potrebujeme: 550g ananásu (môže byť z konzervy), 120 g jablkového pyré, 150 g sušeného ovocia, 150 g uvareného cíceru, 3 vajcia, 30 g kokosovej múky, 1-2 PL medu, 2 ČL perníkového korenia

Postup: V malom hrnci na miernom plameni zohrejeme ananás s jablkovým pyré a necháme ich spolu prevrieť. Vychladnutú hmotu premiestnime do mixéra, pridáme uvarený cícer, vajcia, kokosovú múku a perníkové korenie a mixujeme, kým nám nevznikne hladké cesto. Následne do cesta primiešame sušené ovocie a v prípade potreby aj 1-2 lyžice medu. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 60-70 minút na 180 stupňoch, kým nie je zákusok pevný. Pred krájaním ho necháme vychladnúť.

Fitness jablková štrúdľa

z ovsených vločiek

Potrebujeme: (asi na 10 porcií) 1 hrnček a 3 PL ovsených vločiek, 150g bieleho jogurtu, 4 PL vody, 2-3 PL medu, 2 jablká, 1 ČL škorice, hrozienka, orechy

Postup: V miske zmiešame ovsené vločky, jogurt, vodu a 2 lyžice medu. Vzniknuté stredne tuhé cesto rozotrieme na papier na pečenie do obdĺžnikového tvaru o hrúbke približne 0,5cm. Jablká postrúhame a zmiešame so škoricou a 1 lyžicou medu. Plnku rozotrieme na cesto, preložíme na polovicu a utľapkáme kraje, aby plnka nevypadávala. Štrúdľu pečieme 30 minút na 200 stupňoch dozlatista.

Odoslať komentár