05 November, Utorok
 6 °C
TOP

Vianočné pečenie

Med, škorica a zázvor či rum.

Plnené perníčky

Potrebujeme: 600 g hladká múka, 250 g cukor, 250 g med, 2 ks vajce, 100 g maslo, 1 štipka soľ, 20 g kakao, 1/2 ks kypriaci prášok do perníka, 5 ks klinčeky, 1/2 KL mletá škorica, ríbezľový džem, čokoládová poleva

Postup: Cukor s medom a maslom dáme do hrnca a na miernom plameni ohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme a primiešame vajcia. Klinčeky si podrvíme a spolu so škoricou ich primiešame do zmesi. Múku, kakao, soľ a kypriaci prášok do perníka si dáme na pracovnú plochu. Pomaly prilievame tekutú zmes a spracujeme na cesto. Cesto zabalíme a necháme cez noc v chladničke. Odležané cesto si rozvaľkáme na 3-4 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Do stredu vykrojeného tvaru dáme trocha ríbezľového lekvára a prikryjeme identickým tvarom. Kraje jemne zatlačíme. Pečieme asi 10 minút pri 180 stupňoch. Upečené perníčky natrieme čokoládovou polevou a môžme ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Zázvorníky

Potrebujeme: 270 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 2 ks vajec, 1/2 balíčkov kypriaceho prášku do pečiva, 1/2 balíčkov zázvoru mletého( ja pridávam aj trochu čerstvého) 1 ks vaječný žĺtok

Postup: Múku, cukor, prášok do pečiva a zázvor si dáme do misy. Do zmesi pridáme dve celé vajíčka a vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme. Povykrajujeme si zázvorníky. Zázvorníky dáme na vymastený plech a dáme na 24 hodín na chladné miesto. Po 24 hodinách si vyhrejeme trúbu na 170 stupňov a všetky zázvorníky obrátime na opačnú stranu. Potrieme ich rozšľahaným žĺtkom. Pečieme približne 15 minút. My ich pečieme až na začiatku adventu aby do Vianoc zmäkkli.

Rumové perníčky

Potrebujeme: 400 g hladká múka, 160 g práškový cukor, 1 KL sóda bikarbóna, balíček kypriaci prášok do perníka, 1 KL perníkové korenie, 10 g kakao, 2 ks vajce, 120 g medu, 2 KL citrónová kôra, 60 g maslo, trochu rumu na máčanie, trochu práškového cukru na obaľovanie

Postup: Všetky suroviny v izbovej teplote zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Z cesta urobíme valček, zabalíme ho do fólie a odložíme aspoň na hodinu do chladničky. Najlepšie však bude na celú noc. Z cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou 1 cm a vykrajujeme kolieska s priemerom 4 cm. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 12 minút. Upečené ich necháme vychladnúť len tak, aby sme s nimi mohli ďalej pracovať. Namočíme ich v rume a obalíme a v práškovom cukre.

Odoslať komentár