28 Marec, Štvrtok
 16 °C
TOP

Trdelník

Kto by už dnes nepoznal trdelník? Názov tejto pochúťky by ste v slovníku hľadali márne. Odvodené je od trdla – valca vyzeraného z hruškového dreva, na ktorý je cesto natáčané.
Aj keď sa to zdá nemožné, vďaka nášmu receptu si trdelník môžete vyrobiť aj doma. Miesto tradičného trdla stačí použiť plechovku.

Ingrediencie:

  • 1kg polohrubá múka
  • 650ml mlieko
  • 150g kryštálový cukor
  • 1 droždie
  • 150g maslo
  • 1 lyžička soli
  • 6ks žĺtka
  • 6ks bielka

Na posypanie:

  • 300g orechy posekané (nie mleté)
  • 300g cukor kryštálový
  • 1ks vanilkový cukor
  • (5 plechoviek od piva, alobal)

Postup:

  1. V hrnčeku si urobíme kvások z droždia, trochu vlažného mlieka a štipkou cukru. Do misy si dáme múku, cukor, soľ, žĺtka a maslo, ktoré sme si predtým rozpustili. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 hodinu kysnúť.

2. Po vykysnutí vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 10 bochníkov. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút.

3. Posekané orechy, cukor a vanilkový cukor premiešame a vysypeme na papier na pečenie. Pripravíme si bielka vyšľaháne vidličkou.

4. Plechovky si obalíme alobalom a potrieme olejom. Z bochníka si pomaly ušúľame hada, ktorého navinieme na plechovku. Potrieme bielkom, obalíme v zmesi z orechov a dáme na pekáč vyložený papierom.

5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 25 minút.

Prajeme dobrú chuť 🙂

Odoslať komentár