Pripravte si jablkové či hruškové čipsy doma
Ak máte nadbytok úrody jabĺk či hrušiek, alebo len chcete pripraviť niečo chutné pre svoju rodinku, pustite sa do sušenia. Ak objavíte jeho čaro, budete si môcť užívať chutné ovocie plné vitamínov až do ďalšej úrody.
Príprava ovocia na sušenie
Na sušenie si vyberajte dozreté a zdravé plody. Dobre ich poumývajte a osušte. Pripravte si misku s vodou a pridajte do nej trošku kyseliny citrónovej. Z ovocia odstráňte jadrovníky a nakrájajte ho na plátky hrubé od 2 do maximálne 4 mm a tie ihneď vkladajte na pár minút do pripravenej misky s vodou. Plátky následne osušte a môžete sa pustiť do samotného sušenia.
Náš tip:
Čím budú plátky tenšie, tým budú čipsy chrumkavejšie.
Sušenie ovocia
Spôsobov ako sušiť ovocie je viacero a tým najjednoduchším je použiť sušičku na ovocie. Bez problémov to však zvládnete aj bez nej.
Sušenie na vzduchu
Plátky ovocia poukladajte v jednej vrstve na podnos vystlaný papierom na pečenie a ten položte na slnečný okenný parapet, prípadne radiátor. Takto sušte ovocie približne tri až štyri dni, pričom plátky počas sušenia obráťte aj na druhú stranu.
Sušenie v rúre na pečenie
Ovocie poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a sušte v rúre pri teplote 50 stupňov Celzia, pričom dvierka rúry nechajte pootvorené. Takto bude sušenie trvať s prestávkami približne jeden až dva dni. Priebežne rúru na niekoľko hodín vypnite, ovocie skontrolujte, aby sa nespálilo a po čase rúru opäť zapnite. Doba sušenia závisí od množstva prestávok aj od hrúbky plátkov ovocia.
Skladovanie
Po vysušení plátky ovocia vložte do vzduchotesnej nádoby, prípadne papierového vrecka či plátenej tašky. Skladujte na chladnom tmavom mieste, napríklad v komore alebo v suchej pivnici. Takto vám vydržia aj do nasledujúcej sezóny.
Použitie
Plátky sušeného ovocia si môžete dopriať ako sladkú maškrtu, prípadne ich použiť na spestrenie a ochutenie müsli zmesí.